Lassan indul be az új Otthonfelújítási Program, sokáig kitarthat még a 108 milliárdos keretösszeg

2024. augusztus 15. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Nemzetgazdasági Minisztérium júniusban bejelentette az új Otthonfelújítási Hitelprogram szabályait, sokan rohamra számítottak az építőiparban. A július 1-jével elindult program első tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a támogatás 108,24 milliárd forintos keretösszege nem fog egyhamar kimerülni. Úgy tűnik, sokaknak lesz még ideje pályázni a pályázókat segítő Piramis Építőház Kft. közleménye szerint.

A szakma az elmúlt években úgy látta, a lakosság eddig kivárt, az emberek inkább elhalasztották a felújításokat. Emiatt azt jósolták, hogy a felújításba belevágók nem fognak elegendő szakembert találni, noha alapanyag lenne bőségesen. A 108,24 milliárd keretösszegű támogatással összekötött hitelprogramot április elején jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A programmal közel 20 ezer hazai, 1990 december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, akár többlakásos családi, iker- vagy sorházak energiahatékonyságán javíthatnak a tulajdonosok.

Az első másfél hónap után az a tapasztalat, hogy a pályázatok benyújtása kissé lassan indul, de a jövőben ez még változhat. Eddig úgy látszik, sok benyújtott dokumentumnál lesz majd szükség hiánypótlásra, de idővel felgyorsulhat a folyamat, ahogy minden szereplő rutinosabbá válik Juhász Attila, a Piramis Építőház Kft. ügyvezetője szerint. A szervezethez eddig több mint 3000 család regisztrált tanácsadásra, közülük több mint 500-nak már aktívan segítenek.

A pályázatokat a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) erre kijelölt pontjain lehet benyújtani. „Egy átlagos pályázathoz legalább 20-féle dokumentumot kell benyújtani, jellemzően 70-80 oldalas terjedelemben. Ennek átvétele sem megy zökkenőmentesen, egy késznek gondolt pályázati csomag átvétele ma még minimum 1-2 órát vesz igénybe az MFB-pontokon, de ez az idő várhatóan csökkenni fog, ahogy a szereplők egyre rutinosabbá válnak” – mondta Juhász Attila. Szerinte az építőipari kivitelezők nincsenek hozzászokva a szigorú adminisztratív elvárásokhoz, így nekik is szükségük van tanácsadásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!