Mérgező anyagokat találtak a szöuli hatóságok a Temu és a Shein termékeiben

2024. augusztus 14. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen meghaladta az egészségügyi határértéket a műanyagok lágyításához használt ftalát nevű vegyi anyag a Shein cipőiben, a Temu szandáljaiban pedig szintén káros mennyiségű ólmot mutatott ki egy szöuli hatóságok által végzett vizsgálat, írja a France 24, az AFP jelentése nyomán.

A jelentés szerint a Shein egyik cipőjében a törvényes maximum 229 szeresének megfelelő mennyiségű ftalát volt, amely a termék viselőjénél a spermiumok számának csökkenését, illetve meddőséget, valamint koraszülést okozhat.

Mint a vizsgálatot végző szakemberek közleményéből kiderül, az egyik ftalát alapú vegyületet a Nemzetközi Rákkutató Intézet korábban rákkeltőnek minősítette, ezért a szervezet ajánlásában az szerepel, hogy különös gondot kell fordítani az emberi testtel való hosszú távú érintkezés elkerülésére.

Szintén a szöuli hatóságok közölték, hogy az egészségügyi határérték kétszeresének megfelelő mennyiségű formaldehidet tartalmaztak a Shein által forgalmazott sapkák, továbbá két tubus körömlakkban dioxánt mutattak ki, amely ugyancsak rákkeltő, illetve májmérgezést okozhat. Ez utóbbiból a megengedett mennyiség 3,6 szorosát keverték a körömlakkba, a metanol koncentrációja pedig az elfogadható szint 1,4 szerese volt ebben a termékben.

A jelentés napvilágra kerülése után a Shein azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a cég szorosan együttműködik azokkal a független szakértői szervezetekkel, amelyek kockázatalapú mintavételi teszteket végeznek a termékbiztosítási szabványok betartása érdekében. Erre egyébként a Shein beszállítóit is kötelezik, tették hozzá.

Ólom a temus szandálban

A dél-koreai hatóságok legutóbbi vizsgálata a Temu egyes termékeivel kapcsolatban is súlyos szabálytalanságokat tártak fel. Megállapították, hogy a kínálatban szereplő szandálok talpbetétje a megengedett határérték 11-szeresét meghaladó mértékben tartalmazott ólmot.

Erről a Temu azt mondta, hogy a jelentés kézhezvétele után azonnal belső vizsgálatot indítottak az ügy feltárása érdekében, eltávolították a problémás termékeket kínálatból, illetve ígérik, hogy továbbfejlesztik a kereskedők partnereknek szóló biztonsági útmutatást, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő ismét.

A Temu nemzetközi térhódításának körülményeiről korábban részletesen olvashattak a Telexen, és mivel a koreai hatóságok korábban a Shein gyerekruháiban is találtak mérgező anyagokat, erről is írtunk, ahogy arról is, amikor a Temu, az Aliexpress és a Magyarországon kevésbé ismert Qoo10 e-kereskedelmi platformon kapható kozmetikumok és játékokról derült ki, hogy káros anyagokat tartalmaznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!