A Shein gyerekruháiban is találtak mérgező anyagokat

2024. május 30. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Shein nevű ultra fast fashion cég által értékesített gyerektermékekben rendkívül magas a mérgező anyagok mennyisége – állapította meg egy vizsgálat, amelyek a szöuli kormány rendelt meg. A Shein az egyik legnagyobb kínai e-kereskedelmi platform, termékeiben bizonyos anyagok koncentrációja 428-szorosa a megengedettnek – írja a Korea Times cikke alapján a Portfolio.

Az utóbbi időben egyre több aggodalom merül fel a kínai online kiskereskedelmi óriások termékeivel kapcsolatban Dél-Koreában. Ezek a termékek gyorsan meghódították a helyi online piacot, de úgy tűnik, hogy a minőség és biztonság terén komoly hiányosságok mutatkoznak.

A legfrissebb ellenőrzés során nyolc, a Shein által értékesített, gyerekeknek szánt, bőrből készült termék közül hét esetében találtak veszélyes mennyiségű mérgező anyagot.

Különösen aggasztó, hogy négy bőrtáskából három olyan mértékű ftalát lágyítószert tartalmazott, amely jóval meghaladja az elfogadható határértéket – egy esetben akár 153-szorosan is.

Nem csak táskáknál találtak problémát; két pár gyermekcipő közül az egyiknél nagyobb formaldehid-, a másiknál pedig elképesztően magas, a megengedett határérték 428-szorosát meghaladó ftalát lágyítószerszintet mutattak ki.

Egy bőrönd pedig jelentős ólomtartalommal került forgalomba.

Ezek az eredmények egy nagyobb vizsgálatsorozat részei, amely április eleje óta zajlik és több kínai e-kereskedelmi óriást érint, mint amilyen az AliExpress és a Temu. Az eddig átvizsgált 93 termék közel fele – pontosabban 43 százaléka tartalmazott valamilyen formában mérgező anyagot.

A ftalát lágyítószerek használata különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy ezek az endokrin rendszerre káros hatású vegyi anyagok, amelyek befolyásolhatják az emberek reproduktív funkcióit.

A textil- és divatipar környezetszennyezése hatalmas, és ebbe a vegyszerfelhasználás is beletartozik: a vegyi anyagok – például festékek – nemcsak a gyártás során rongálják a dolgozók szervezetét, de a késztermékek, vagyis a ruhák a növényekre, az állatokra és végső soron az emberre is károsak.

A festés során rengeteg kemikália jut be az anyagokba, sokszor a nagy márkák is olyan, Európán kívüli helyen festetnek, ahonnan az EU-s szabályozások már alig látszanak – elég például a ruhaipari óriásra, Törökországra gondolni.

Ahogy korábban írtunk róla, nagy port kavart például a Greenpeace néhány évvel ezelőtti kutatása, amelyben húsz globális vezető divatcég – például Armani, Levi’s és Zara – termékeiben vizsgálták a veszélyes vegyszerek arányát. Az eredmény szerint a leggyakoribb világmárkák ruháiban festésből származó rákkeltő anyagokat és más, potenciálisan veszélyes vegyszereket találtak. Használatukat a szervezet elfogadhatatlannak tartotta.

A kutatás arra jutott, hogy egyetlen márka sem feddhetetlen, így végső soron mindenki hord káros anyagokat tartalmazó ruhákat, beleértve a gyerekeket is. Ha valaki tudatosan járna el ebben:

ökölszabály a festett ruháknál, hogy minél mélyebb, erősebb egy szín, a gyártás során annál hosszabb fürdőt vett a vegyi anyagokban; a legnehezebb technológiák közé tartozik a fekete, a piros és a királykék festése, ezek áznak legtovább.

Arról, hogy a fast fashion divattal – a kifejezést először a New York Times használta egy 1989-es cikkében, amelyben leírták, hogy a Zara háromhetente cseréli a készletét, és hogy „csak 15 napra van szükség, hogy egy új ötlet az üzlet polcaira kerüljön” – rengeteg probléma van, több cikkben is részletesen írtunk:

Poliészter ruhát hordani nagyjából annyira természetes, mint műfűvel borítani a testünket

Miért lehet még mindig új ruhákat kapni egy pizza árából?

Zendaya vintage ruhái a second hand robbanásának kezdetét jelzik

Olcsón vetted a pólódat? Ez igazából nagyon szomorú

Ha azt szeretnénk, hogy valami olcsó legyen, akkor olcsón kell dolgoztatni embereket

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!