Az elmaradt bérek miatt tüntettek a Dunaferr dolgozói, ha délutánig nem kapnak fizetést, folytatják

2024. augusztus 12. – 11:52

Az elmaradt bérek miatt tüntettek a Dunaferr dolgozói, ha délutánig nem kapnak fizetést, folytatják
Demonstráció az igazgatói épület előtt. Olvasói fotó

Másolás

Vágólapra másolva

Reggel 7-kor több száz munkavállaló békés demonstrációt tartott az elmaradt bérek miatt a Liberty Dunaújváros igazgatósági épülete előtt, írja a Duol. Rahul Yenurkar, a társaságcsoport cégvezetője eleinte azt ígérte: az alkalmazottak még a mai napon megkapják a fizetésüket, de aztán később a többütemű kifizetést is megemlítette, amivel a dolgozók nem voltak elégedettek, és több, jövőbeli tervekkel kapcsolatos ígéret is elhangzott.

A demonstráció nagyjából másfél óráig tartott, majd a vállalat vezetőinek távozása után a szakszervezet javaslatára feloszlott. A dolgozók délután 2-kor megint az igazgatóság elé vonulnak, ha addig nem kapják meg a fizetésüket.

A témában megkerestük a szakszervezetet is, és megkérdeztük, hogy milyen eredményeket szeretnének elérni és mikorra, továbbá hogy terveznek-e további demonstrációkat. Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azt írta, hogy „az írásban is átadott követelése a munkavállalóknak, hogy azonnal fizesse ki a az elmaradt juttatásokat (bér és 150.000 Ft bónusz, amelyet megállapodásunk szerint már a júniusi bérekkel ki kellett volna fizetni)). A munkavállalók abban egyeztek meg, hogy ha nem érkezik meg a fizetés 14:00-ra a számláikra, akkor újra összegyülnek és tájékoztatást követelnek.”

Hozzátette, az alapbérek az elmúlt négy évben „gyakorlatilag nem emelkedtek”, de a pótlékok jelentősen csökkentek, így a reálbérek is. „Ebben a helyzetben 1 nap csúszás is nagyon komoly megélhetési problémát okoz a dolgozók többségének. Tudunk olyan kisgyermekes kollégákról, akiket a csúszás miatt az albérletük felmondásával fenyegetnek.”

Július közepén az üzemben tagszervezettel rendelkező Vasas Szakszervezeti Szövetség írta ki a Facebookra, hogy a Liberty késve fizeti a béreket. Közben augusztus elején kiderült, hogy a Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz. A tájékoztatás szerint a megállapodás 1,3 milliárd eurós összegre vonatkozik, és utat nyit a Liberty évi hárommillió tonnás elektromos ívkemencés létesítményének finanszírozása, azaz a berendezések exportja és telepítése előtt Dunaújvárosban.

Az egykori Dunai Vasmű, majd Dunaferr néven futó gyár tulajdonosa, a Liberty Steel június 10-én, a választások után egy nappal jelentette be, hogy fokozatosan leállítja a két utolsó kokszolókemencét. Szakértők szerint egy ilyen folyamat gyakorlatilag visszafordíthatatlan, vagyis a döntéssel Magyarországon sok évtized után megszűnik az acélgyártás. Ez azért fájó, mert annak idején pont azért hozták létre Dunaújvárost, hogy az ott felépülő acélgyárban dolgozóknak legyen hol lakniuk.

A Dunaferrt nemrég vásárolta meg az indiai Liberty Steel, ami akkor hangzatos ígéreteket tett az acélmű jövőjéről. Azóta viszont nagyon úgy tűnik, hogy a Liberty csak azért vette meg a céget, hogy eladhassa az acélmű szén-dioxid-kvótáit, és egyáltalán nem tervez hosszú távon magyarországi acélgyártással – erről itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!