A Liberty Dunaújváros 1,3 milliárd eurós pénzügyi támogatást kap Kínától

2024. augusztus 5. – 15:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz, erről a CISDI Engineering és a Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure) elvi hitelbiztosítási megállapodást kötött – írja az MTI.

A tájékoztatás szerint a megállapodás 1,3 milliárd eurós összegre vonatkozik, és utat nyit a Liberty évi hárommillió tonnás elektromos ívkemencés létesítményének finanszírozása, azaz a berendezések exportja és telepítése előtt Dunaújvárosban.

Az új létesítmény üzembe helyezésével az egyre elavultabbá váló szénalapú acélgyártási módszereket a legújabb, fenntartható acélgyártási technológiával váltják fel – írják.

A Liberty honlapján is elérhető közleményben kiemelték, az elvi megállapodás megkönnyíti azoknak a további támogatásoknak, garanciáknak a megszerzését, amelyek alapján véglegesítik a beruházás tőkeszerkezetét.

Az egykori Dunaferr üzemében idén júniusban, egy nappal az önkormányzati választások után jelentették be, hogy leáll a kokszgyártás. A hányatott sorsú vasművet tavaly nyáron vette át az indiai tulajdonú Liberty Steel. A tulajdonosváltás után leépítések is kezdődtek a Dunaferr-gyárban. Idén májusban sztrájkbizottságot alapítottak a Liberty Dunaújváros (ex-Dunaferr) dolgozói, mivel a szakszervezet hetek óta sikertelenül próbált megállapodni a béremelésben a munkáltatóval, pedig a reálkeresetek öt éve nem emelkedtek a cégnél. Az indiai cégről és a Dunaferr átvételéről itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!