Vasas: Már a béreket is késve fizetik ki a dunaújvárosi acélműben

2024. július 15. – 22:11

Vasas: Már a béreket is késve fizetik ki a dunaújvárosi acélműben
Kohász dolgozik az újraindított II. számú nagyolvasztóban a Dunaferr Dunai Vasműjében 2023. február 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI.

Másolás

Vágólapra másolva

„Ahogy arról korábban is írtunk, a volt Dunaferrnél – ma Liberty Dunaújvárosnál – a helyzet egyáltalán nem javul. Már a bérek is késve érkeztek a bankszámlákra” – írta ki hétfőn Facebook-oldalára az üzemben tagszervezettel rendelkeződ Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Hozzáteszik: „A helyi szervezetünkkel közösen minden követ megmozgatunk, hogy a helyzet javuljon.” Azt írják, tájékoztatták a helyzetről Orbán Viktort, Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, és másik három gazdaságért felelős kormánypárti politikust. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön fogadja a Vasas képviselőit.

A Vasas állításaival kapcsolatban megkerestük az NGM-et, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Az egykori Dunai Vasmű, majd Dunaferr néven futó gyár tulajdonosa, a Liberty Steel június 10-én, a választások után egy nappal jelentette be, hogy fokozatosan leállítja a két utolsó kokszolókemencét. Szakértők szerint egy ilyen folyamat gyakorlatilag visszafordíthatatlan, vagyis a döntéssel Magyarországon sok évtized után megszűnik az acélgyártás. Ez azért fájó, mert annak idején pont azért hozták létre Dunaújvárost, hogy az ott felépülő acélgyárban dolgozóknak legyen hol lakniuk.

A Dunaferrt nemrég vásárolta meg az indiai Liberty Steel, ami akkor hangzatos ígéreteket tett az acélmű jövőjéről. Azóta viszont nagyon úgy tűnik, hogy a Liberty csak azért vette meg a céget, hogy eladhassa az acélmű szén-dioxid kvótáit, és egyáltalán nem tervez hosszú távon magyarországi acélgyártással – erről itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!