Száz településen zárhatnak be postahivatalok augusztus elejétől

2024. augusztus 1. – 23:11

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte nagyjából száz postahivatal bezárásáról dönthetett a Magyar Posta augusztus elsejei hatállyal, a lépés miatt számos postai dolgozó veszítheti el a munkáját. A 24.hu azt írja, elsősorban a kistelepüléseken zárhatnak be a hivatalokat, de lehetnek köztük budapestiek is. A Magyar Posta eddig nem adott ki közleményt a bezárásokról.

A lap azt írja, a „Postások” Facebook-csoportban jellemzően 1500 fő alatti kistelepüléseket nevesítenek, például Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány, Szigetbecse Homokszentgyörgy, Zalahaláp, Pusztazámor, Pécsely és Sáregres postahivatala zárt be, vagyis ország egymástól távol eső pontjain egy időben kerülhetett lakat a postákra. Pontos lista a megszűnő postákról egyelőre nem került nyilvánosságra.

A hírt Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke is megerősítette.

A szakszervezetnek egyelőre nincs információja arról, összesen hányan veszíthetik el állásukat, de dolgozói beszámolók szerint sokan lehetnek a listán. A szakszervezetnél olyanok is bejelentkeztek, akik egyedül nevelnek 3 gyereket, vagy mindössze 1–2 évük lett volna hátra a nyugdíjig. A szakszervezet szerint Magyar Posta automatikusan felajánlja az állásukat veszített dolgozóknak a környező településeken elérhető postai álláshelyeket, amennyiben vannak ilyenek. Tóth azt is elmondta, a jelenlegi bezárások oka egyértelműen a költségracionalizálás, az állam a kistelepülések hivatalait csak veszteséggel tudja fenntartani.

A postahivatalok bezárásáról áprilisban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is beszélt egy sajtótájékoztatón: „Amikor átvettem a miniszterséget, cél volt a posta racionalizálása. Két dolgot kellett végrehajtani: hálózat- és létszámracionalizálás. A hálózat tekintetében 2022-ben végeztük el a feladatot, 354 olyan postahelyszínt zártunk be, amelynek a látogatottsága kiemelten alacsony volt” – mondta. A július elején jelentős áremeléseket végrehajtó Magyar Posta tavaly új partneri programot hirdetett, amiben olyan helyi vállalkozások és önkormányzatok vehetnek részt, melyek vállalják, hogy átveszik az alapvető szolgáltatásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!