Két dolog durrantotta be a turizmust idén Európában: az olimpia és Taylor Swift

2024. július 30. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eurostat adatai szerint 2024 első negyedévében a vezető online platformokon lefoglalt éjszakák száma 28,3 százalékkal ugrott meg az előző év azonos időszakához képest – írja a Reuters. Ebben többek között két jelentős esemény játszott szerepet: a párizsi olimpia és Taylor Swift európai turnéja.

Az Eurostat az Airbnb, a Booking.com, az Expedia Group és a TripAdvisor foglalási adatai alapján arra jutott, a turisták összesen 123,7 millió éjszakát töltöttek az Európai Unióban a vizsgált időszakban. Az oldalak januárban, februárban és márciusban is rekordszámú foglalást regisztráltak – ebbe ráadásul nem számítanak bele a szállodák és a kempingek sem.

A rövid távú, turisztikai célú lakásbérlés fellendülésére több népszerű célpontnak számító város is kénytelen volt reagálni, többek között Lisszabonban és Berlinben is korlátozásokat vezettek be az ilyen típusú bérleményekre vonatkozóan, amelyeket sok helyi lakos a lakáshiány és az árak emelkedéséért hibáztat. Az elmúlt időszakban Franciaország és Olaszország is elkezdett dolgozni azon, hogy szigorúbb szabályokkal és magasabb adókkal korlátozzák a rövid távú lakáskiadásokat.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) májusban közzétett jelentése szerint ugyanakkor a rövid távú bérbeadások kihasználtsága 2024 első negyedévében 3 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ennek részben az lehet az oka, hogy míg nőtt a kereslet, ennél is nagyobb mértékben nőtt az újonnan piacra kerülő rövid távú bérlemények száma.

Az ETC jelentésében szerepelt az is, hogy a rövid távú bérbeadások piacára elsősorban az olyan nagy események vannak hatással, mint a párizsi olimpia és az olyan szupersztárok európai fellépései, mint Taylor Swift.

Az amerikai énekesnő augusztusban például Varsóban lép fel. A városban erre az időszakra a rövid távú bérlemények ára több mint kétszeresére nőtt az éves átlagnak.

A turizmus ellen tiltakozások idén nyáron sem maradtak el Európában, Spanyolországon például tömegturizmus elleni tüntetéshullám söpört végig, júlisuban számos nagyvárosban utcára vonultak az emberek, Barcelonában is háromezer ember tiltakozott, transzparenseiken olyan szlogenek szerepeltek, mint hogy „Elég! Húzzunk határt a turizmusban”, vagy „Csökkentsük a turizmust, most!”, miközben azt skandáltak: „Turisták, kifelé a környékünkről”.

A tiltakozások fő kiváltó oka a lakhatás: mivel minden létező lakást kiadnak rövid távra a turistáknak, a helyiek egyre kijjebb szorulnak a városokból. Ez főleg a történelmi városmagokban szembeötlő (mellesleg Európa összes felkapott desztinációjában, így Budapesten is), ahol már lassan több az Airbnb-s szállóvendég, mint a helyi lakos. Arról, hogy hiába szeretnék a magyar turisztikai szakemberek, Budapest sem felétlenül járna jól azzal, ha kétszer annyi turista lepné el, mint most, ebben a cikkben írtunk bővebben. Budapesten ráadásul nemhogy nem sikerült eddig korlátozni a rövid távú lakáskiadást, még egy egységes szabályozásig sem sikerült eljutni Karácsony Gergely első ciklusában az ígéretek ellenére, pedig a bérleti piac árai alapján lenne rá igény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!