Túl nagy lábon él az MNB a jegybank felügyelőbizottsága szerint

2024. július 10. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtotta éves jelentését az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága, amit Zugló volt fideszes polgármestere, Papcsák Ferenc vezet. A 24.hu szemléje szerint a jelentés elég komoly kritikákat fogalmaz meg a Matolcsy György vezette jegybank működésével, gazdálkodásával kapcsolatban. A legfőbb kritika szerint az MNB már évek óta túl sokat költ, 2019 óta az inflációt meghaladó mértékben nőttek a jegybank költségei. Papcsákék jelentése szerint

az MNB költségei az elmúlt 5 évben évente átlagosan 14 százalékkal nőttek, vagyis megduplázódtak 2019 óta.

A jelentés szerint a felügyelőbizottság többször kérte az MNB vezetését, hogy takarékoskodjanak, keressék a lehetőséget, hogyan lehetne lassítani a beruházások, kiadások növekedését, de nem találtak nyitott fülekre. Sőt, 2023-ban az eredeti tervek szerint 17 százalékkal nőtt volna a személy ráfordításokra szánt költség az egy évvel korábbi szinthez képest, de végül még ennél is nagyobb mértékben, 21 százalékkal, 39 milliárd forint fölé nőttek a személyi kiadások. De a 1600 ember fizetése mellett az MNB balatonakarattyai üdülőjére és reprezentációs kiadásokra is egyre többet költ a jegybank, a felügyelőbizottság figyelmeztetéseinek ellenére.

Papcsák Ferenc és Matolcsy György – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Papcsák Ferenc és Matolcsy György – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Az FB és a jegybank vezetése között a jelentés szerint arról is heves vita alakult ki, hogy Papcsákék ellenőrizhetik-e az MNB leányvállalatainak gazdálkodását. A felügyelőbizottság szerint igen, Matolcsyék viszont úgy értelmezik az erről szóló jogszabályt, hogy „a felügyelőbizottság a leányvállalatok gazdálkodásának ellenőrzését csak azok éves beszámolói, valamint felügyelőbizottságaik és
könyvvizsgálóik jelentése alapján végezheti el, közvetlen vizsgálati joga nem terjed ki a leányvállalatokra”. A bizottság éppen ezért jogszabály-módosítást kezdeményezett, hogy közvetlenül ellenőrizhesse az MNB cégeit is.

A jegybank és a kormány között elég feszült volt a viszony az elmúlt pár évben, különösen, amióta Nagy Márton, az MNB egykori alelnöke kormányzati pozíciókba került. Nagy Márton és volt főnöke, Matolcsy György között sokak szerint személyes konfliktus is van, bár ezt ők tagadják, az viszont biztos, hogy a kormány az elmúlt években több olyan lépést is tett, ami az MNB vezetői szerint jegybanki szerepköröket, feladatokat vesz át, helyettesít vagy lehetetlenít el, a kormány és a jegybank között pedig lényegében a koronavírus-járvány óta komoly vita zajlik a megfelelő gazdaságpolitikai irányokról. A kormány az év elején módosítani is akarta a jegybanktörvényt, aminek részeként nagyobb ellenőrzése lett volna az MNB alapítványai és cégei fölött. Ezt a módosítást viszont márciusban végül visszadobta a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!