Újabb napelemparkokat vesz az MVM Tiborcz-közeli befektetőktől

2024. június 27. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta az MVM Zöld Generáció Zrt. és a Tatooine Solarpark Kft. összefonódását, az MVM leányvállalata bejelentette, hogy az Innovolt Kft. üzletrészeinek megszerzésével átveszi az irányítást a Vas vármegyei Sárfimizdón és Gersekaráton, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevén található naperőművek felett – írja a Hvg.hu.

Ezeket a napelemparkokat eredetlieg Adnan Polat kezdte el fejleszteni, akit gyakran emlegetnek Orbán Viktor barátjaként, miután a török üzletember és családja ott volt Orbán Viktor 2018-as parlamenti beiktatási beszédén, lefotózták őket Orbán Ráhel társaságában, és a miniszterelnök Felcsúton is vendégül látta. Adnan Polat maga jelentette be néhány éve, hogy 1000 megawattos napelempark-hálózatot tervez kiépíteni Magyarországon, 50 MW-os kapacitású fotovoltaikus kiserőművek fejlesztésével az ország különböző pontjain.

A török üzletember néhány évvel ezelőtt megvált energetikai cégeinek jelentős részétől, a sárfimizdói, a gersekaráti és a túrkevei napelemparkok három leányvállalaton keresztül az Innovolthoz kerültek. Ez a cég ugyanazon a címen működik, mint Tiborcz István BDPST-csoportja, és alapításakor még Sájer Gábor is érdekelt volt benne. Sájer Tiborcz István egyik alapembere, aki az Elios vezérigazgatója volt, amikor még a kormányfő vejének tulajdonában volt a cég. Az Elios-ügyről itt írtunk bővebben.

Az Innovoltnak most két eladója van: a Voyager Magántőkealap, amelyet a Mol Vagyonkezelő tulajdonában lévő alapkezelő igazgat, illetve a Green Energy Investhoron keresztül a Central European Opportunity Magántőkealap, amely szintén Tiborcz Istvánhoz köthető.

Az Innovoltnak több mint 50 milliárd forint az eszközállománya, ennek ellenére 2023-ban mindössze egymilliárd forint árbevétele volt, és 300 millió forint adózott eredményt ért el. A három leányvállalatot 2023 végén együttesen 10 milliárd forintra értékelték, igaz, csaknem 40 milliárd forintnyi hitel kellett a 138 MW összteljesítményű erőművek finanszírozásához.

Az MVM leányvállalata június közepén szerezte meg a Tatooine Solarpark Kft.-t. A Tatooine-t 2016-ban alapította Adnan Polat, majd 2020 végén az ország több pontján is szolárerőműveket uraló Sájer Gábor vette át a céget, 2022 első hónapjaiban megjelentek a cégben Tiborcz István üzlettársai, majd egy Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap is. A Tatooine korábban azzal vált ismertté, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszapüspöki külterületén hetven hektáron hajt végre gigantikus naperőmű-fejlesztést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!