Magyar állampolgárságot kapott a török család, amely komoly befolyást szerzett a hazai naperőművekben

2020. november 11. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar állampolgárságot és személyi igazolványt is kapott a török Adnan Polat nevű üzletember és több családtagja, akik más török oligarchákkal együtt ma már a magyar erőművi piac tekintélyes hányadát a kezükben tartják, egy-két éven belül pedig megyényi területek villamosenergia-ellátása múlik majd rajtuk – írja a Válasz Online. A török üzletember és apja ott volt Orbán Viktor 2018-as parlamenti beiktatási beszédén, korábban Orbán Ráhel társaságában is lefotózták őket. Adnan Polat emellett tulajdonosa a külügyi tárca török, görög és ciprusi partnerirodáinak, jelentős ingatlanbefektetéseik is vannak Magyarországon, sőt a magyar hadiipari beszerzésekben is érdekeltek.

A Válasz Online újságírója az immár harminc magyarországi érdekeltségből álló Polat-csoport cégbírósági aktái között találta meg Adnan Polat fiának, a „trónörökös” Kerim Polatnak a személyi igazolványát. Az okmány azt bizonyítja, hogy Kerim Polat legalább 2018 óta kettős állampolgár.

A Magyar Narancs négy éve olyan fotókat közölt, amelyeken Orbán Ráhel és Rahói Zsuzsanna miniszterelnöki főtanácsadó tárgyalópartnereiként látható az idősebb és az ifjabb Polat. Ebben az időben ugyan volt közös vállalkozása a török félnek Tiborcz Istvánnal, arra azonban máig nincs magyarázat, miféle megbeszélnivalója lehetett Adnannal és Kerimmel a semmilyen céges és közfunkciót nem viselő Orbán Ráhelnek, illetve az őt kísérő Rahóinak – írja a Válasz Online.

A két Polat aztán ott volt Orbán Viktor 2018-as parlamenti beiktatási beszédén, ahol a miniszterelnök a jövőnk egyik zálogaként beszélt a napelemparkokról. Az otthonában inkább szélturbinákat telepítő Adnan Polat maga jelentette be néhány éve a Forbes magazin török kiadásában, hogy Magyarországon terjeszkedik. 1000 megawattos napelempark-hálózatot tervez nálunk, amely a paksi atomerőmű 2000 MW-os kapacitástömegének a felét jelenti.

Adnan Polat, Tayyip Erdogan és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Adnan Polat, Tayyip Erdogan és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A fejlesztés során nem egy hatalmas naperőművet hoznak létre, hanem 50 MW-os kapacitású fotovoltaikus kiserőműveket az ország különböző pontjain. A Válasz Online szerint ha az 1000 MW-os célszám valós, akkor legalább húsz ilyen szolárparknak kellene elkészülnie Magyarországon. A magyar sajtóban már beharangozott napelempark-hálózat a hírek szerint egy-két éven belül működni kezd.

Ebben az esetben a Polat család Bács-Kiskun, Borsod, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Vas megyét már biztosan beveszi, és összességében jóval nagyobb erőművi rendszert építenek, mint a többi NER-szereplő, az állami Magyar Villamos Művek, a Mol és a Kaposváron nyomuló kínaiak együttvéve, olvasható a portálon.

A Válasz Online szerint a török terjeszkedésnek lehetnek nemzetbiztonsági vetületei is. Polaték társaságában ugyanis más, Erdoğannak lekötelezett oligarchák is benyomultak a vidéki erőművi és a budapesti városfejlesztési projektekbe.

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

A hírekből ismert, hogy a magyar kormány Törökországból vásárol kerekes gyalogsági harcjárműveket. A Nurol Makina nevű vállalat által gyártott terepjárók beszerzését a HVG szerint a NER egyik oszlopának számító Szíjj László résztulajdonában lévő HT Division Zrt.-n keresztül intézik. Ez utóbbi céget érdekes módon a Polat Holding budapesti főhadiszállására, a Városligeti fasor 38. szám alá jegyezték be. Szíjj László tulajdonostársa itt Suat Gökhan Karakus, aki Adnan Polat bejáratott magyarországi ügyintézője.

A Városligeti fasori irodaházat (eredetileg Spitz-villa) egyébként 2016 őszén Tiborcz Istvánnal együtt szerezte meg Adnan Polat, de a kormányfő veje ezután nem sokkal (még 2016 őszén) ki is szállt az épületet birtokba vevő és felújító társaságból (mai nevén: Polat Hungary Kft.).

Polaték érdekeltségébe tartozik az új városrész fejlesztése a pesti Közvágóhíd területén, amelyet a kormány természetesen nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé minősített. Van kapcsolatuk a Duna Pearl néven futó fejlesztéshez is. A pesti Pozsonyi úti telken állt korábban a KISZ KB székháza, majd a K&H irodaháza, amelyben most már lakásokat értékesítenek. A projektcég (PD Real Estate Development Kft.) felerészben Polaté, tulajdonostársa a Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyei napelemparkokba beszállt, török Dereli család.

Adnan Polat korábban szponzorálta a Kurultáj „törzsi gyűlést”, emellett a török nemzeti missziót folytató Magyar-Török Gül Baba Baráti Egyesület képviselője, illetve a magyar állam által alapított (a külügyi tárca pénzéből működő) Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány elnöke. A magyar állam Polat irodaházában működteti az isztambuli magyar intézetet, a főkonzulátust, az Eximbank helyi képviseletét. Emellett a magyar külügy a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségen keresztül havi 77 millió forinttal pénzeli Adnan Polat görög és ciprusi irodahálózatát is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!