Jóváhagyta a GVH, Tiborcz-közeli céget vesz meg az MVM egyik leányvállalata

2024. június 17. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel a bejelentés után jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MVM Zöld Generáció Zrt. és a Tatooine Solarpark Kft. összefonódását, a hétfői versenyhivatali döntés értelmében az MVM leányvállalata közvetlen egyedüli irányítást szerez a Tatooine felett.

A felek június 10-én nyújtották be a bejelentést a versenyhivatal felé, a 444 akkor azt írta, a Tatooine eddig kormányhoz közel álló üzletemberek között vándorolt kézről kézre. A céget 2016-ban alapította Adnan Polat, akit gyakran emlegetnek Orbán Viktor jó barátjaként, miután a török üzletember és családja ott volt Orbán 2018-as parlamenti beiktatási beszédén, lefotózták őket Orbán Ráhel társaságában és Felcsúton is a miniszterelnök vendégei voltak. 2020 végén az ország több pontján is szolárerőműveket uraló Sájer Gábor vette át a céget, 2022 első hónapjaiban megjelentek a cégben Tiborcz István üzlettársai, majd egy Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap is.

Ma a cégkivonat szerint 50-50 százalékban birtokolja a napelemparkot az LPBF Holding Kft. és a Green Energy Investhor Zrt. Utóbbi a Tiborcz Istvánhoz köthető Central European Opportunity Magántőkealap tulajdona, míg a kft. fele részben a Coactor Kft., ami 2019 óta Tiborcz üzleti köréhez sorolt Figura Ferenc tulajdonában áll.

Hogy pontosan mennyit érhet a napelempark, arra nincsenek pontos információk, a mérleg alapján a tárgyi eszközök értéke 11,8 milliárd forint volt év végén, amiből 7,4 milliárdot tettek ki az ingatlanok, írja a 444. A cég tavalyi árbevétele 2,5 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 1,2 milliárd. Tiborcz épp mostanában zárt egy másik üzletet is a szerteágazó vállalatbirodalmában, egyik cégét eladta egy másiknak, közben közel 4 milliárd forintos osztalékhoz jutott.

A Tatooine korábban azzal vált ismertté, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszapüspöki külterületén hetven hektáron hajt végre gigantikus naperőmű-fejlesztést. A cég neve vélhetően a Csillagok háborúja egyik bolygójára, a Tatuinra utal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!