Egy hónapon belül másodszor csökkentett alapkamatot a jegybank

2024. június 18. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 7,00 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb kedden – írja az MTI.

A májusi kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, a jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat 6,75-7,00 százalékosra eshet, az év második felében azonban „nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak”.

Az előző kamatdöntés

A monetáris tanács az előző, május 21-i ülésén 50 bázisponttal 7,25 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a magyar gazdaságban beinduló növekedés, a historikusan magas devizatartalék, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a körültekintő monetáris politika az ország kockázati megítélésének erősödése irányába hatott.

Az MNB az előző, márciusban kiadott Inflációs jelentésében megállapította, hogy a pénzromlás üteme az év elején visszatért a jegybanki toleranciasávba. Éves átlagban 3,5 és 5,0 százalék között, 2025-ben és 2026-ban 2,5 és 3,5 százalék között alakulhat az infláció. A GDP mértékét idén 2,0 és 3,0 százalék közé, 2025-ben 3,5 és 4,5 százalék közé, 2026-ban pedig 3,0-4,0 százalék közé becsülték a jelentés szerint.

A kamat emelése vagy csökkentése az MNB legfontosabb eszköze arra, hogy hatással legyen a gazdaságra. Ezzel tudja az MNB leginkább befolyásolni a pénzkínálatot a gazdaságban, így a kamat emelésével csökkenteni lehet az inflációt. Ezért emelte 2021-ben és 2022-ben a nagy drágulás idején gyorsan a kamatot a jegybank, és ezért lehet most, az infláció csökkentésével a kamatot is vágni. Az alapkamat változását valamennyi késéssel a lakossági hitelkamatok és betéti kamatok is követik.

A kamatcsökkentésnek kulcsszerepe van a kormány és az MNB között az utóbbi időben kibontakozott konfliktusban. Ennek minden bizonnyal személyes elemei is vannak, ugyanakkor kamatszint gazdasági élénkítésre gyakorolt hatása a szakmai ellentéteknek is megágyaz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!