Sokan megbukhatnak a legújabb méretes számlagyáras ügyben

Legfontosabb

2024. június 1. – 06:57

Sokan megbukhatnak a legújabb méretes számlagyáras ügyben
Fotó: Trippon Norbert / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy hete robbant ki a legújabb összetett számlázási ügy. A közvélemény számára az első, igencsak látványos lépés az volt, hogy május 21-én öt adónyomozó szállt ki Trippon Norbert újpesti DK-s alpolgármesterhez, és korábbi lakásfelújítási szerződéseket kerestek. A politikus azonnal élesen tiltakozott, indokolatlan fellépésről és megalapozatlan ügyről beszélt, szerinte 19 nappal a választások előtt a lakás feltúrásának csakis a lejáratás lehetett a célja.

Úgy tudjuk, hogy az ügy egyelőre nyomozati szakaszban van, több gyanúsítotti meghallgatás is volt. A Győri Járási Ügyészségtől úgy tudjuk, hogy az ügyben feltárt vagyoni hátrány több százmillió forintra rúg. A terheltek száma 39, az eljárás több mint egy éve folyamatban van, számos eljárási cselekményt véghez vitt a nyomozó hatóság, de jelenleg senki nem áll letartóztatás hatálya alatt, mindamellett kutatásra, lefoglalásra sor került az ügyben.

Azóta a különféle (elsősorban persze kormánypárti) orgánumokból kirajzolódik egy konkrét gyanú, miszerint a Motingatlan Kft. nevű építőipari kisvállalkozás aktív szereplője volt egy többmilliárdos számlagyárnak, amelynek a fő szervezője R. Miklós. Ő „Fradista Miki” néven szerepel bizonyos nyomozati anyagokban, mégis elsősorban Újpesten tevékenykedett, nagyon sok újpesti illetőségű strómanja, ügyintézője volt. Ők gyakran találkoztak és egyeztettek a Megyeri úti OMV benzinkútnál, amelynek több munkatársa is benne volt a buliban.

Ha a laikus szemlélő egy ilyen nyomozás részleteit megismeri, az az érzése támad, hogy a magyar üzleti életben, legalábbis a hazai kisebb vállalkozások körében, kötelező túlélési stratégia az adócsalás.

Hiszen Fradista Miki számlagyárának több tucat számlázó cége volt, azoktól külön-külön is 30-40 cég vett számlát. A vásárlók pedig olykor kedvet kaptak, és némi jutalékért elkezdtek másoknak is számlákat szállítani. A legtöbb ilyen cég tényleg csak számlagyár volt, nem volt alkalmazottja, valós tevékenysége, csak mímelte a takarítást, tanácsadást, informatikai beszállítást. Természetesen próbáltunk a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságától is kérdezni, de csak azt a rövid választ kaptuk, hogy „kérdéseivel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”.

A Motingatlan szerepe

A Motingatlan Kft., az egyik alaposan megvizsgált cég, elsőre nem tűnt központi szereplőnek a történetben – hiszen ez egy valódi építőipari vállalkozás volt, alkalmazottakkal, igazi munkákkal –, de aztán mégis felértékelődött a szerepe. Itt fontos megjegyezni, hogy az ügy jelen szakaszában mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, és a Motingatlan valóban dolgozott egy csomó helyen, így amikor a központi vevőit (Balinda Kft., Szín-Ker Kft., Steel Millennium Kft.) vizsgáljuk, tényleg nem tudhatjuk, hogy a Motingatlan tevékenysége hány százalékban volt valós, és hány százalékban fiktív számlázás.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy miután a Motingatlan cégvezetője (M. Péter) beleszagolt a forgalmi adó kiütésének profitnövelő ízébe, elkezdett kicsit nagyobb méretekben játszani. Vagyis már nemcsak a valódi munkái ellenértékeit tartotta magánál minél nagyobb mértékben, ezzel áfát és nyereségadót spórolva meg (kevésbé eufemisztikusan: csalva el), hanem másoknak is segített ebben a tevékenységében.

Viszont amikor megbukott a hálózat, M. Péter részletes, és igen alapos beismerő vallomást tett az általa el nem végzett munkák helyszíneiről, építőipari kapcsolatairól, arról, hogy kinek hogyan számlázott, majd vitte vissza a készpénzt. Azt lehet feltételezni, hogy ez a vallomás jutott el több hazai médiához, és mivel politikailag a legérdekesebb Trippon Norbert ügye volt, leginkább ezt látni viszont a cikkekben. Noha természetesen ez csak egyetlen ügy volt a sok közül.

Sokan akarhatják vádalkuval megúszni

M. Pétert immár üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. A nyomozás, illetve egy esetleges megállapodás (potenciális vádalku) részleteit nem ismerjük, de ő vélhetően azzal járhat jobban, ha feltáró vallomást tesz, és segíti a nyomozók munkáját, hogy ők a további láncolatot feltárhassák. Erre már csak azért is alapos oka lehet, mert úgy tudjuk, hogy elég sokan tettek már beismerő vallomást, noha természetesen azok a például hajléktalanszállókon beszervezett cégvezetők, akik 100 ezer forintért vállalták, hogy aláírnak mindent, amit eléjük tesznek, sokat nem tudnak segíteni a nagy összefüggésekben. Ők hermetikusan el voltak zárva a valódi haszonhúzóktól.

„Akkoriban alkoholista életmódot folytattam, nem ismerném fel az ügyvédeket, akikhez elvittek”

– áll például az egyik, általunk megismert vallomásban. Ilyen és hasonló beismerésekkel sokra nem lehet menni, viszont aki segíteni tud a nyomozóknak jobban megérteni a számlagyár működését, esetleg nagyobb halakat is beránt, az törekedhet valamilyen egyezségre.

Márpedig M. Péter nemcsak élesen emlékezett a mechanizmusokra, de megőrizte a számlákat, a levelezéseket, de még az ATM-es készpénzfelvételek dokumentumait is. Nagyüzemben kellett ugyanis a kiállított számlák ellenértékeként megkapott összegeket felvennie, és 86-88 százalékban visszaadnia annak, aki azt átutalta.

A Motingatlan Kft. szerepe azonban legalábbis kettős volt. Akadt olyan helyzet, amikor valóban aktív részese volt egy építési projektnek, csak azzal segített, hogy a valós munkavégzésén felül is kiállított számlákat. Máskor egyáltalán nem is vett részt a munkában, csak számlákat állított ki.

Az újpesti alpolgármester ügye

De hogyan került bele ebbe az ügybe a DK-s Trippon Norbert, jelenlegi újpesti alpolgármester és polgármesterjelölt, aki saját nyilatkozata szerint sem tanú, sem gyanúsított? M. Péter egyik állandó ügyfele a Szin-Ker Építő Kft. nevű nagyobb építőipari vállalkozás volt, egy olyan társaság, amely elég sok önkormányzati megrendelést nyert el az elmúlt években. A társaság központja a Tarkarét utcában, míg egy kiskereskedelmi festékboltja a Nagyfuvaros utcában található. Kerestük őket, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A Szin-Ker Építő Kft. központja – Forrás: Google Maps
A Szin-Ker Építő Kft. központja – Forrás: Google Maps

M. Péter a gyanúsítotti meghallgatásán azt mondta, hogy ennek a cégnek szállította a fiktív számlákat, illetve 12-14 százalékos költség levonása után a készpénzt. A gyanúsított vallomása alapján az egyik ügylete az volt, hogy a Szin-Ker megkérte, hogy bár ők (mármint a Szin-Ker) dolgoznak éppen Trippon Norbert feleségének (L. Anita) a lakásán, a Motingatlannak kellene erről szerződnie és számlát kiállítania. Ez elsősorban azért kritikus információ, mert a Szin-Kernek újpesti önkormányzati megrendelése is volt.

Vagyis, ha igaz M. Péter állítása, vélhetően ennek a már létező kapcsolatnak az elrejtése lehetett a felek célja.

Továbbra is maradjunk a feltételezések szintjén, de ha egy cég azt állítja, hogy nem ő dolgozott egy adott politikus ingatlanában, ő csak számlázott, annak

  • lehet jóhiszemű magyarázata: a politikus nem tudta, hogy pontosan ki végezte el a munkát, befogadta a számlát és kifizette.
  • Lehet közepesen jóhiszemű olvasata: a politikus tudta, hogy ki végezte el a munkát, de az önkormányzati megrendelés miatt annak rossz lett volna az optikája, így egy áttétellel szerződött.
  • És lehet rossz olvasata: a politikusnak hálából ingyen dolgozott egy cég, míg egy másik lepapírozta azt, hogy volt ellentételezés.

Mindenesetre izgalmas lesz egy ilyen ügyben a felek szembesítése. „Emlékszem, ti dolgoztatok nálam” – mondhatja a megrendelő. „Életemben nem jártunk az ingatlanban” – állíthatná a munkavégzéssel meggyanúsított cég.

Határozottan visszautasítja, hogy sáros lenne

Az ügyben viszonylag sok, részben konkrét kérdéssel fordultunk az Újpesti Önkormányzathoz.

  • Mi jelenleg az általános véleményük a vizsgálatról?
  • Trippon Norberttel szemben a hatóságok milyen minőségben léptek fel, gyanúsított, tanú, vagy egyik sem?
  • A cikkekben megfogalmazott gyanú szerint Trippon Norbert családja úgy végezte el a lakásfelújítását, hogy más adott (fiktív) számlát, illetve más dolgozott a lakáson. Hogy emlékezik alpolgármester úr, kivel végeztették a 20 millió forintos munkát?
  • Dolgozott-e a Szin-Ker Kft., amely újpesti közösségi megbízásokat nyert el, az említett magáningatlanon?
  • Ha nem, valóban a Motingatlan Kft. dolgozott a lakásban, amivel szerződtek?
  • Miért vallhatta a Motingatlan vezetője (M. Péter) azt, hogy nem ismeri Trippon Norbertet, nem dolgozott a lakásban, csak a Szin-Ker kérésére vett részt egy fiktív számlázási feladatban?

Az önkormányzattól kaptunk egy inkább összefoglaló, mint a részletkérdésekre kitérő választ, e szerint Trippon Norbert, „mint eddig sem titkolta (nyilvános vagyonnyilatkozatában is feltüntette) 2019 végén eladta korábbi lakásukat, és vettek egy felújítandó házat Újpesten, melyet jó pár kivitelezővel újíttattak fel, igazolt, legális forrásokból. Az ingatlanon külső és belső felújítási munkálatok történtek.

Ezen munkálatokat számos egymással párhuzamosan is dolgozó, velünk hivatalosan leszerződött kivitelezővel végeztették. Tudomásunk szerint, az egyik ilyen, akkoriban nála dolgozó, akkor makulátlan céges múlttal rendelkező vállalkozóval szemben indult NAV eljárás, vélhetően Áfa csalás ügyben, melynek Dr. Trippon Norbert sem alanya, sem gyanúsítottja.”

A válasz szerint a Fidesztől induló, „koncepciós lejárató kampány”-ról van szó, melynek oka, hogy Trippon indul az ellenzék közös polgármesterjelöltjeként Újpesten. Trippon határozottan visszautasítja a vele kapcsolatban megjelent állításokat, „minden egyéb kérdésben a választások után készséggel áll az Ön rendelkezésére is” – áll a levélben.

Ha rendesen feltárják az ügyet, sokfelé szedhet áldozatokat

Az ügynek jelen fázisában több kérdéses eleme van. Például hogy a meggyanúsítottak, illetve a vallomásaik alapján hírbe hozott cégek ügyei mennyire érintik azokat a javában baloldali önkormányzatokat, amelyeknek dolgoztak a cégek.

Természetesen az, ha egy építőipari cég számlákat vett, nem feltétlenül érinti a megrendelőket, hiszen számlát venni sok okból lehet. A megrendelő oldaláról az neutrális, ha azért vett számlát a beszállítója, hogy nagyobb legyen a profitja. Az már nagyobb kellemetlenség, ha azt vallja az illető cég, hogy azért szabadított fel készpénzt, mert abból le kellett adnia. Mindenesetre, mint előző cikkünkben írtuk, a gyanú szerint egy csomó cég olyan tételben vette a számlákat (például Pannon SET, Scale Conto, OG Elit Clean), hogy a nyomozás aligha áll meg a számlagyárnál, nekik is tisztázniuk kell majd a szerepüket. Ha pedig a nyomozók olyan vehemenciával indulnak el egy hídépítési, vagy távközlési és esetleg más infokommunikációs vonalon is, mint tették a Motingatlan számlái ügyében, akkor az ügy nem fog megállni az egyik politikai oldalon.

Ami biztos: az M. Péter által hírbe hozott Szin-Ker tényleg nagy pályázati nyertes volt a vizsgált időszakban. Óvodák, bölcsődék, rendelők felújításában volt leginkább aktív, tucatnyi közületi megbízása volt a 2019–2022-es időszakban, a II. a III. a XI., a XIII. és a XIX. kerületben, de Monoron, illetve fővárosi központi projektekben is részt vett a cég.

A vallomásokból emellett az derül ki, hogy M. Péter több céggel dolgozott kooperációban, így az említett Balinda Kft.-vel és a Steel Millennium acélszerkezetes céggel is. M. Péter arról is beszélt, hogy N. Sándor (a Balinda tulajdonosa) mutatta be neki a Szin-Ker vezetőit. Ez még természetesen nem problémás, de a Balindánál is lehet valami érintettség – az Optenben látható egy bejegyzés a büntető intézkedések sor alatt, amihez tartozik egy konkrét adóhivatali hatóság és egy konkrét határozat is –, de mi a háttérbeszélgetéseink alapján azt szűrtük le, hogy az inkább jobboldali regnálások idején pályázatokat nyerő Balinda a számlagyáras ügyben kevésbé lesz érintett. A vállalkozás cégregiszterben megadott emailcímére elküldött kérdéseink viszont visszapattantak.

A Balinda a vizsgált időszakban egyébként elsősorban az MTVA-nak dolgozott (Bojtár utcai teherporta, stúdiók átalakítása, általános építőipari munkák), de az biztos, hogy a cégnek is erős újpesti kötődései lehetnek, a Balinda cégvezetője ugyanis az újpesti Kiss Lenke Kosárlabda Suli ügyvezetője és résztulajdonosa is.

Mindenesetre az biztos, hogy a sajtóban leginkább megjelenő ügy, Trippon Norberték ingatlanja, a teljes ügyhöz képest csak egyetlen elenyésző szál. Ha pedig a kormánypárti sajtó konzekvensen folytatná az ügyet, nehéz lenne úgy tálalni a nyomozati anyagokat, hogy csak a balos pártok vezette önkormányzatok beszállítói kerüljenek bele a cikkekbe, miközben más, államközeli nagyvállalatoknak is beszállító szereplők teljesen kimaradnak.

A vizsgálat jelen szakaszában ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a kiterjedt számlagyár ügye mindkét politikai oldalon szedhet áldozatokat. Ha pedig úgy járunk, mint a korábbi nagy győri ügyben, hogy hiába van sok állami távközlési és informatikai érintett, mégis csak a baloldali önkormányzatok parkolási ügyeiről hallunk, akkor nyugodtan lehet nagyon rossz érzésünk, ott ugyanis valahol (legyen az maga a nyomozás, vagy annak kiszivárogtatása) belépett egy szelekció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!