100 milliós költségvetési csalással vádolják a T-Systems volt vezérigazgatóját

2024. március 8. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével és vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a győri ügyészség Kaszás Zoltánt, a T-Systems Magyarország (mai nevén Telekom Rendszerintegráció Zrt.) volt vezérigazgatóját – írja a 444.

Ha elítélik, akár 100 960 356 forint összegű vagyonelkobzás és öt év letöltendő börtönbüntetés is várhat rá.

A vád szerint a T-Systems Kaszás vezetése alatt, az ő közbenjárására legalább 100 százalékban túlárazott, valódi verseny nélküli szerződéseket kötött cégekkel, amiket egy bűnszervezet hozott létre. A túlárazásból származó extraprofit jelentős részét Kaszás zsebre tette.

Kaszás a 444 cikkének megjelenése után a lapnak eljuttatott levélben reagált a vádakra:

„A mai napon 06.03 órakor megjelent ”100 milliós nyúlással vádolja az ügyészség a T-Systems volt vezérét„ című írásával kapcsolatban tájékoztatom, hogy a Nemzeti – Adó és Vámhivatal által közölt gyanúsítással szemben panasszal éltem,

a közölt gyanúsításban foglaltakat nem követtem el.

Az üggyel összefüggésben feljelentéssel éltem a Központi Nyomozó Főügyészségen az eljáró nyomozók és ügyészekkel szemben hivatali visszaélés miatt, melyet a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntettének minősített.”

Kaszás Zoltán korábban informatikai vezetői pozícióban dolgozott a Magyar Postánál, a Budapest Airportnál, a Mol Csoportnál, és egy időben ő volt az OTP Szerbia CIO-ja. 2015-től dolgozott a T-Systemsnél, 2017-től volt vezérigazgatói pozícióban, majd 2020-ban hirtelen, közös megegyezéssel felmondott.

Jelenleg az OTP Bank csoportszintű digitális ügyvezető igazgatója, és az OTP Russia Igazgatóságának a tagja.

2023-ban a parlamentben is tartott egy előadást a mesterséges intelligenciáról.

Az ügyészség szerint szerint F. Zsolt volt Kaszás bűntársa és a bűnszervezet irányítója. F. korábban az Axel Springernél, majd a BKV-nál, végül – a bűncselekmények elkövetése idején – a CBA-ban volt informatikai vezető.

A kiterjedt bűnszervezet ügye még 2022 márciusában, a választások előtt nem sokkal robbant ki. Ekkor derült ki, hogy a győri adónyomozók éveken át üldöztek, megfigyeltek és lehallgattak egy csoportot, amit 2021 júniusában végül sikerült elkapni.

Kiderült az is, hogy az áfacsalásra szakosodott bűnszervezetek kapcsolatban állhattak jelentős állami vagy NER-hez közeli cégekkel is. Ennek megfelelően – a Telex információi szerint – 2021-ben a NAV házkutatást tartott többek között a T-Systems Magyarország Zrt.-nél, a 4iG Nyrt.-nél, és a BKV informatikai szolgáltatójaként elhíresült Sys IT Services Kft.-nél is.

A hatalmas, hierarchikus lánc fő törekvése az volt, hogy valótlan számlákkal károsítsa meg az államot, egyben jogtalan előnyhöz juttassa az ügyfeleit, akik adót spóroltak, megkárosítva ezzel a költségvetést.

A szervezet tevékenysége arról szólt, hogy a sokszor többszörösen túlárazott üzletekbe látszólag valós tevékenységet végző, de a valóságban kamu alvállalkozókat fűztek be, amikkel leszerződtek, majd munka és teljesítés nélkül kifizették őket. A bűnszervezet jutalékért cserébe a kilopott pénzt készpénzben visszaszállította a megrendelőnek.

Az adóhatóság szerint a több mint 30 cégből álló számlagyár összesen 19 milliárd forintnyi áfát próbált eltüntetni takarításról és informatikai szolgáltatásról kiállított fiktív számlákkal. Ez végül mintegy 4 milliárd értékben sikerült.

Az óriási számlagyárról ebben a cikkben írtunk részletesen a Telexen még 2022-ben.

Idén február közepén ötven emberrel szemben emeltek vádat Győrben egy kiterjedt áfacsalási ügyben. A hír megjelenése után a hatóságok megerősítették a Telexnek, hogy az évek óta húzódó számlagyáros ügyről van szó.

Először a fővárost, majd az államot károsították meg

Az ügyészség szerint strómanokon keresztül F. Zsolt irányította a bűnszervezet egyik kiemelten sikeres vállalatát, a szintén proxy Sys cégcsoportot is, amely 2019 nyarán 5+5 évre egyedüli pályázóként elnyerte a BKV informatikai rendszerének üzemeltetési jogát. Ez 10 évre összesen bruttó 50 milliárdos üzlet volt.

A Sys projektmenedzsere a pénzügyőr nyomozóknak elismerte, hogy a vállalat informatikai szerződését „kiemelkedően” túlárazták, sokkal drágábban látták el a feladatot, mint a piaci ár.

De hogy jön ide a T-Systems?

A Sys a munkát két alvállalkozóval végeztette el. Az egyik a 4iG, a másik a T-Systems volt. A T-Systems vezérigazgatója a projekthez további kamu alvállalkozókat vont be, akik szintén – a Sys-hez hasonlóan – a bűnszervezethez tartoztak.

A láncolat minden szereplője lecsípte az extraprofitból a jutalékát, így károsíthatták meg egyszer a fővárost, majd amikor az adót is elcsalták, akkor az államkasszát.

F. alkut kötött az ügyészséggel, így csupán 4 év börtönt kértek rá. Ő vallotta azt, hogy Horváth Csaba, Molnár Zsolt, Tóth Csaba és Baja Ferenc szocialista politikusoknak adott át kenőpénzt, ezzel bizonyos üzleteket megolajozva a Sys IT-nek és kapcsolódó cégeknek. Ezt a politikusok tagadták, de az ügyészség hitelesnek fogadta el a vallomását.

Az nem derült ki, hogy ha 2019 nyarán, amikor a Sys elnyerte a BKV pályázatát, még fideszes volt a városvezetés Budapesten, F. miért kizárólag szocialista politikusokra vallott. Karácsony Gergely egyébként elrendelt egy vizsgálatot az ügyben, de az is arra jutott, hogy a hatóság által sárosnak talált szerződésekkel minden rendben van.

Ahogy egyelőre arra sincs magyarázat, miért kopott ki a vádiratból a 4iG, holott a nyomozók ott is házkutatást tartottak, a NAV nyomozói haszonhúzóként jelölték meg, a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint pedig F. Zsoltnak bejárása volt a felső vezetéshez – írja a 444.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!