Megérkezett a várt uniós fedezet a pedagógusok béremelésére

2024. május 29. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Miután Magyarország orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait, amelyek miatt blokkolták a felzárkóztatási támogatások zömének kifizetését, az Európai Bizottság lehívhatóvá tette az uniós pénzek jelentős részét. A tanárbérek emeléséhez viszont a kormánynak még szakmai (tematikus) feltételt is teljesítenie kellett, amit csak márciusra fogadtatott el.

A kormány december 29-én jelentette be: átlagosan 32,2 százalékkal nő januártól a pedagógusok bére. A pályakezdő tanárok alapfizetése bruttó 400 ezer forintról 528 ezer forintra, egy kutatótanár fizetése legalább 750 ezer forintra nőtt. A 32,2 százalékos átlagos béremelés azért lehet megtévesztő, mert nem az egyénekre, hanem az elosztható bértömegre vonatkozott. Vagyis arról volt szó, hogy az idei béremelésre a kormány létrehozott egy alapot, ebben 340 milliárd forintot különítettek el a pedagógusbérekre, és ezzel előfinanszírozta a béremelést az uniós források megérkezéséig.

Tehát Varga Mihály bejegyzése szerint a most beérkezett 184 milliárd forint utólagos hozzájárulást jelent a költségvetésből előfinanszírozott béremeléshez.

A béremelés bejelentése után többen vitatták, hogy elegendő plusz pénzt kapnak-e a tanárok. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint a béremelés hatására egyre többen dolgoznak a pedagógus foglalkoztatotti jogviszonyban, a felsőoktatási felvételi jelentkezéseken pedig a második legnépszerűbb terület lett a pedagógusképzés.

A Tanítanék Mozgalom úgy látja, hiába a béremelés, csak a fizetések rendezése nem oldja meg a közoktatás egyéb, tartalmi problémáit: a pedagógusok és a diákok munkaterheinek csökkentésére, a szabad tankönyvválasztásra, a szakmai autonómia és a sztrájkjog visszaállítására, a pedagógusok értelmiségiként való megbecsülésére, a szegregált oktatás megszüntetésére egyaránt hangsúlyt kell helyeznünk a valódi változáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!