Sztrájkra készülnek a dolgozók a Dunaferr Libertynél

2024. május 25. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

Már sztrájkbizottságot is alapítottak a Liberty Dunaújváros (ex-Dunaferr) dolgozói, mivel a szakszervezet hetek óta sikertelenül próbál megállapodni a béremelésben a munkáltatóval, pedig a reálkeresetek öt éve nem emelkedtek a cégnél – írja a Forbes.

A lapnak szakszervezeti források beszéltek, szerintük egyre kilátástalanabb a helyzetük, mindenképpen béremelést szeretnének elérni, mert az utóbbi években jelentősen romlott a dolgozók helyzete.

A lap úgy tudja, hogy a szakszervezetek hetek óta aktívan tárgyalnak a munkaadóval egy új kollektív szerződésről és a béremelésről, de egyelőre nem jutottak előbbre az ügyben. Az érdekképviselet május 7-én jelentette be a munkaadónak a sztrájkbizottság megalakulását, és újabb tárgyalásokat írt elő.

A szakszervezetek eredetileg 30 százalékos béremelést követeltek, mivel három éve nem volt béremelés, és a reálkeresetek öt éve nem emelkedtek.

Május 17-én beadtak egy új javaslatot, de egyelőre arra sem érkezett ajánlat a munkáltató részéről. Az ügy a továbbiakban folytatódhat, mivel a sztrájktörvény rendelkezik a sztrájkbizottság létrejöttét követő eseményekről, és első körben egyeztetésre kötelezi a feleket.

Tavaly új nevet és tulajdonost is kapott a cég, és a leépítések is kezdődtek a Dunaferr-gyárban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!