Leépítések kezdődtek a Dunaferr-gyárban

2023. november 17. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

November 16-án mintegy száz, a Dunaferr, pontosabban új nevén Liberty Dunaújváros gyárában dolgozó munkavállaló kapott levelet a gyárat az október végén lezárult tranzakcióban átvevő új tulajtól arról, hogy többé nem számítanak a munkájukra. A Hvg.hu cikke szerint a dolgozók nem az egykori Dunaferr alkalmazottai, hanem a gyárban 2014 óta alvállalkozóként dolgozó Ferromark-Halna Kft. munkásai voltak.

A Dunaferr dolgozóit nem is igazán rúghatta volna ki a gyárat október 20-tól hivatalosan átvevő, indiai-brit Liberty Steel-csoport, amely azzal a feltétellel nyerhette meg az adósságaitól megtisztított Dunaferr átvételére kiírt pályázatot, hogy biztosítja a nagyjából 4000 dolgozó megélhetését, vagyis nem rendez azonnal hatalmas leépítést. A kormány viszont egy rendelettel lehetővé tette az új tulajdonosnak, hogy minden, korábban kötött szerződését nyolcnapos határidővel, indoklás nélkül felmondhassa. Ezzel pedig a gyárat üzemeltető új cég, a Duna Furnace Kft. élt is.

A Ferromark-Halna szerint a Dunaferr-rel kötött szerződésük szerint annak felmondása esetén a feleknek egyeztetniük kellene a munkavállalók további foglalkoztatása érdekében, de a Duna Furnace képviselői szerint erre most a cégnek nincs lehetősége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!