Mészáros Lőrinc jött, vásárolt, majd teljesen maga alá gyűrt egy energiacéget

2024. május 21. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor másfél évvel ezelőtt Mészáros Lőrinc egy érdekeltségén keresztül bevásárolta magát az EMvia Energiakereskedelmi Kft.-be, még a három tulajdonos egyike volt, de mostanra több lépésben egyedül maradt – írja az Mfor.

Az EMvia jelentőségét az adja, hogy ez a cég látja el árammal a Mészáros-csoport vállalatainak többségét.

Ahogy az lenni szokott, a tulajdonszerzés különféle alapokon és alapkezelőkön keresztül történt, de a fázisok nagy vonalakban így néztek ki:

  • Az akkor még Central Energy Trade Kft. (CET) nevű cégben 2015 óta egyedüli tulajdonos volt a Tensor-Média-Print Kft. 2022-ben azonban a névváltással egy füst alatt három részre osztotta a részesedését, és az immár EMviaként futó cégben az egyik tulajdonrészt egy Mészáros-érdekeltség, a Status Energy Magántőkealap szerezte meg.
  • Aztán tavaly szeptemberben a Mészáros-féle alap kivásárolta az eredeti tulajdonos Tensor-Média-Printet, ezzel a részesedése 52,93 százalékról 78,43-ra nőtt.
  • A maradék 21,57 százalék az Aapril Kommunikációs Kft.-é volt. Előbb ebbe a cégbe szállt be társtulajdonosként egy másik Mészáros-féle alap, a Gaius Magántőkealap. Április 10. dátummal pedig az immár Mészáros-közeli Aapril kiszállt az EMviából, ahol így egyedül maradt a Mészáros-féle tulajdonos.

Az EMvia mint kereskedő egyébként az ország egyik legnagyobb napelemparkjától, a Bükkábrányi Energiaparktól szerzi be és juttatja el a Mészáros-csoport vállalatainak az áramot – írja az Mfor. Ennek a parknak a tulajdonosa pedig a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., amely a Mészáros-féle Status Energy Magántőkealap tulajdonosa – és ezzel körbe is értünk.

A park üzemeltetését és a karbantartását a Mátrai Erőmű Zrt. végzi, amely szintén Mészáros érdekeltségébe tartozott egészen 202-ig, amikor az állam lett a többségi tulajdonos. Az ügylet körül sok a furcsaság, ezekről itt írtunk részletesen. Az állami tulajdonszerzés részletei máig homályosak, talán egyszer kiderülnek, talán nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!