Hiába nyert pert, továbbra is csak kitakart MVM-iratokat kap a minisztériumtól Tóth Bertalan, végrehajtást indít

2024. március 14. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Végrehajtási eljárást kezdeményez az Energiaügyi Minisztériummal (EM) szemben Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, mivel a tárca egy megnyert adatkiadási per ellenére csak kitakarásokkal küldte meg számára az MVM-mel kapcsolatos 2019-es és 2020-as tulajdonosi iratokat – írja a Népszava. Emellett ismeretlen tettes ellen, közérdekű adattal visszaélés gyanúja miatt büntetőfeljelentést is tett.

2019 és 2020 között az MVM 17,44 milliárd forintért vásárolta meg az igencsak veszteséges Mátrai Erőművet és a Geosol Kft. hulladékfeldolgozót a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő tulajdonos cégtől. Az adásvétel részletei azóta sem ismertek.

Tóth Bertalan 2021 januárjában kérte ki az adatokat, az illetékesek azonban különböző indokokkal megpróbáltak kibújni a szocialista politikus kérése alól. Tóth bírósághoz fordult, a bíróság első és másodfokon is adatkiadásra kötelezte a kormányt. Aminek a kormány még ekkor sem tett eleget, helyette felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely tavaly januárban – az ügy „különös bonyolultsága, vagy kiemelt társadalmi jelentősége” miatt ötfős tanácsban eljárva – az ítéleteket hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította. A megismételt eljárásban – tavaly július végén – végül pontosan ugyanaz az ítélet született, mint 2021 szeptemberében.

Tehát jogerős ítélet mondja ki, hogy ki kell adnia a kormánynak az MVM Zrt.-vel kapcsolatban 2019–2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat.

Tóth Bertalan szerint egy ilyen per során az adatgazdának pontosan meg kell jelölnie, hogy az igényelt iratokból mely sorokat és miért titkolna, amiről a bíróság tételes – az egyedi érveket elfogadó vagy azokat elvető – döntést hoz. Ehhez képest a Népszava információi szerint

az EM csak kitakarásokkal küldte meg a 2019-2020-as határozatokat.

Mellékelt levelükben ezt számos – így az adatok minősítésére és kiadási korlátaira, a köztulajdonú társaságokra és a pénzügyekre – vonatkozó szabállyal, illetve például nemzetbiztonsági, üzleti, műszaki és külügyi érdekeikkel magyarázzák.

A végrehajtási eljárással Tóth azt szeretné elérni, hogy a számára jogerősen megítélt iratokat hatósági kényszerrel adják ki. A feljelentésben pedig annak a személynek a felelősségre vonását indítványozza, aki számára a jogerős bírósági ítélet ellenére csak kitakart dokumentumokat továbbított.

A Népszava megkeresésére a minisztérium közölte, a kérdéses adatigénylést „a tárgyban született döntéseknek megfelelően” teljesítette.

A szocialista politikus szerint azonban a minisztérium érvelése nem állja meg a helyét, EM ugyanis a három évnyi peres eljárás során nem vitatta, hogy rendelkezik az igényelt adatokkal, hogy azok közérdekűek, ellenben nem bizonyította a perben, hogy azok esetleg csak kitakarással adhatók ki. Az így meghozott ítéletek szerint, bár az EM költségtérítésre jogosult, az igényelt adatokat teljes terjedelmükben, korlátozások nélkül kötelesek kiadni – magyarázta Tóth a Népszavának. Mivel a bíróság nem hatalmazta fel a tárcát kitakarásra, a kitakart iratok kiadásával az EM eljárása a jogerős bírósági ítélettel egyértelműen ellentétes – mondta.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019. december 20-án jelentette be, hogy a magyar állam megvásárolja a Mátrai Erőművet. Az állam részben a foglalkoztatás és a környék védelmével, a magyar ellátásbiztonság fenntartásával indokolta a vásárlást, és ígéretet tett, hogy a későbbiekben felújítja és átalakítja az energiatermelés szerkezetét is, részben uniós alapok felhasználásával gázturbinás blokkot telepít.

Az ügylet furcsaságairól, és a Mátrai Erőmű jövőjéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!