Két héten belül kiderül, hogyan zajlott a Mátrai Erőmű visszavásárlása Mészárostól

2023. július 29. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős ítélet mondja ki, hogy ki kell adnia a kormánynak az MVM Zrt.-vel kapcsolatban 2019–2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat – jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Facebookon.

2019–2020 között az MVM 17,44 milliárd forintért megvásárolta az igencsak veszteséges Mátrai Erőművet és a Geosol Kft. hulladékfeldolgozót a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő tulajdonos cégtől. Az adásvétel részleteit azonban eddig nem lehetett megismerni.

Tóth Bertalan 2021 januárjában kérte ki az adatokat, az illetékesek azonban különböző indokokkal megpróbáltak kibújni a szocialista politikus kérése alól. Tóth bírósághoz fordult, a bíróság első és másodfokon is adatkiadásra kötelezte a kormányt. Aminek a kormány még ekkor sem tett eleget, helyette felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely idén januárban – az ügy „különös bonyolultsága, vagy kiemelt társadalmi jelentősége” miatt ötfős tanácsban eljárva – az ítéleteket hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította.

„A megismételt eljárásban – eleget téve a Kúria iránymutatásainak is – végül pontosan ugyanaz az ítélet született, mint 2021 szeptemberében” – írja Tóth. A megismételt eljárásban hozott ítélet jogerős.

Az ítélet értelmében Lantos Csaba energiaügyi miniszternek 54 416 forint költségtérítés ellenében, 15 napon belül megismerhetővé kell tennie az MVM Zrt.-vel kapcsolatban 2019–2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019. december 20-án jelentette be, hogy a magyar állam megvásárolja a Mátrai Erőművet. Az állam részben a foglalkoztatás és a környék védelmével, a magyar ellátásbiztonság fenntartásával indokolta a vásárlást, és ígéretet tett, hogy a későbbiekben felújítja és átalakítja az energiatermelés szerkezetét is, részben uniós alapok felhasználásával gázturbinás blokkot telepít.

Az ügylet furcsaságairól, és a Mátrai Erőmű jövőjéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!