Négy év után talán kiderülhet, hogyan vette vissza az állam a Mátrai Erőművet Mészárostól

2024. január 10. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az Energiaügyi Minisztériumnak kitakarás nélkül el kell küldenie azokat az iratokat, tulajdonosi határozatokat, amik az MVM Zrt. ügyében keletkeztek 2019–2020-ban. Ebből talán kiderülhet, hogy az állami MVM hogyan vette meg Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől a Mátrai Erőművet, írja a Népszava.

2019–2020 között az MVM megvásárolta az igencsak veszteséges Mátrai Erőművet és a Geosol Kft. hulladékfeldolgozót a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő tulajdonos cégtől. Az adásvétel részleteit azonban eddig nem lehetett megismerni.

A szocialista képviselő, Tóth Bertalan 2021 januárjától szeretné megszerezni ezeket az adatokat, közérdekű adatigényléssel, az ügy azóta húzódik. Hatszor hoztak már benne ítéletet, aztán vagy a kormány kért felülvizsgálatot, vagy a Kúria gondolta úgy, hogy az egész túl bonyolult, és kell még egy ötfős csapat az ügy újabb átvizsgálására. Végül tavaly novemberben a Kúria a képviselőnek adott igazat, de ő a papírokat erről most kapta meg.

Az Energiaügyi Minisztérium a lapnak azt mondta, végrehajtja a Kúria jogerős döntését – bár már korábban is lett jogerős ítélet az ügyben, mégis húzódik az ügy.

A kormány 2019. december 20-án jelentette be, hogy a magyar állam megvásárolja a Mátrai Erőművet. Az állam részben a foglalkoztatás és a környék védelmével, a magyar ellátásbiztonság fenntartásával indokolta a vásárlást. Az ügylet furcsaságairól és a Mátrai Erőmű jövőjéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!