Bilikre és vécékefékre is kértek támogatást Mészáros Lőrinc szállodái

2024. május 9. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Transparency International Magyarország hosszas pereskedés után megkapta a turisztikai fejlesztésekre indított Kisfaludy-program támogatási papírjait. A többezer oldalnyi dokumentumból az Átlátszó szemezgetett, és emelt ki belőlük néhány érdekes részletet. Kiderült, hogy Mészáros Lőrinc szállodái bilikre és vécékefékre is kértek állami támogatást, de nem kaptak, mert túl olcsó termékeket írtak be a költségvetésbe.

A Hunguest Hotels Zrt. hévízi szállodája, a Helios támogatásánál például 11,6 millió forinttal csökkentették az elszámolható költségeket. Beleírtak 630 darab olvasólámpát, egyenként 13 600 forintért és 210 darab toalettpapír-tartó és vécékefe-szettet egyenként 14 790 forintért. Ezeket a tételeket végül azért vették ki a pályázatból, mert nettó húszezer forintnál olcsóbb eszközöket nem lehetett elszámolni.

Hasonlóképpen járt a Balatonalmádiban található egysége, a BÁL Resort is. Itt is olvasólámpákat, vécékhez tartozó eszközöket, gyermekülőkéket és babafürdető kádakat is elszámoltak volna, de ezek is olcsóbbak voltak húszezer forintnál. A pelenkaszemetesek és babafürdető kádak előkerültek a tapolcai Hotel Pelion irataiban is, néhány további termékkel együtt. Itt 13,2 millióval csökkentették az elszámolható költségeket.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) égisze alatt futó Kisfaludy-programról 2021-ben kiderült, hogy az igénylők fél százalékának adták a támogatások kétharmadát. A legnagyobb kedvezményezett Mészáros Lőrinc, aki a tulajdonában álló Hunguest Hotels Zrt. szállodaláncán keresztül huszonhárom jogcímen összesen 18 milliárd forint közpénzt kapott. Egy dubaji dollármilliárdos luxusszállodájának is jutott pénz a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés kompenzálására. A Fővárosi Törvényszék 2021 februárjában mondta ki első fokon, hogy nyilvánosságra kell hozni az MTÜ által kiosztott támogatások adatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!