Plusz 63,4 milliárdot költ a kormány a kórházak adósságrendezésére

2024. április 18. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

63,4 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány a kórházak adósságrendezésére – közölte a Belügyminisztérium.

Közleményükben azt írták, hogy az orosz–ukrán háború és „az elhibázott brüsszeli szankciók okozta gazdasági válság” miatt az egészségügyi kiadások jelentősen megnőttek, de a kormány elkötelezett a kórházak likviditási problémáinak mielőbbi rendezése mellett, ezért elfogadták a Belügyminisztérium javaslatát a működési támogatás biztosításáról.

Az elfogadott javaslat alapján 63,4 milliárd forint működési támogatást kapnak a járó- és fekvőbeteg-ellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, továbbá a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok.

A működési támogatást április 30-ig utalványozza az egészségügyi szolgáltatóknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a kiegyenlítés feltételeit a kormányrendelet tartalmazza. Hozzátették, hogy tavaly novemberében az egészségügyi intézmények lejárt kötelezettségállományának csökkentéséért több mint 90,2 milliárd forint összegű támogatást fizettek ki.

A kórházak tetemes adósságot halmoztak fel mostanáig: március végén az egészségügyi intézmények tartozása majdnem 110 milliárd forint volt – ideértve az egyetemi és egyházi szolgáltatókat is. A Népszava úgy értesült, hogy a kormány nyárig két részletben 104 milliárd forintot adna az adósságrendezésre. A mostani 63,6 milliárd forint után további 40 milliárdot júniusban utalhatnak át az egészségügyi intézményeknek. Az első részletet főként az állami szolgáltatók felé összegyűjtött tartozás kiegyenlítésére kellene használniuk az intézményeknek.

A kórházak adóssága 2023-ban átlagban havonta 3,7 milliárd forinttal nőtt, addig 2024-ben ez már havi 20 milliárdra emelkedett. A 2023-as szolgáltatásfelfüggesztések mintegy 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak a háttérben a lap szerint. Az általános eladósodásra Takács Péter egészségügyi államtitkár a finanszírozás átalakítását szorgalmazza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!