Több tízmilliárd forintnyi gyógyszer árával tartoztak a kórházak az előző év végén

2024. április 15. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Megközelítette a harmincmilliárd forintot az az összeg, amivel a magyar kórházak a gyógyszer-nagykereskedőknek tartoztak 2023 végén, és ebből addigra 10-13 milliárd forint már lejárt tartozás volt – erről Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke beszélt a Magyar Gyógyszerészi Kamara múlt hétvégi vándorgyűlésén a Népszava szerint.

Feller azt mondta, hogy a kórházi adósságok kezelése nagy terhet jelent a gyógyszer-beszállítók számára, és hiába történt év végén adósságkonszolidáció, az érdemben nem csökkentette ezt a tartozást, év elején pedig tovább növekedett az elmaradás.

A kórházak tetemes adósságot halmoztak fel mostanáig: március végén az egészségügyi intézmények tartozása majdnem 110 milliárd forint volt – ideértve az egyetemi és egyházi szolgáltatókat is. A Népszava úgy tudja, hogy az adósságrendezésre a kormány nyárig két részletben 104 milliárd forintot adna, melyből 64 milliárd forintot egy hónapon belül, további 40 milliárdot pedig júniusban utalna át az egészségügyi intézményeknek. Az első részletet főként az állami szolgáltatók felé összegyűjtött tartozás kiegyenlítésére kellene használniuk az intézményeknek.

A lap kitér rá, hogy míg a kórházak adóssága 2023-ban átlagban havonta 3,7 milliárd forinttal nőtt, addig 2024-ben ez már havi 20 milliárdra emelkedett. A 2023-as szolgáltatásfelfüggesztések mintegy 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak a háttérben a lap szerint. Az általános eladósodásra Takács Péter egészségügyi államtitkár a finanszírozás átalakítását szorgalmazza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!