Egy hónap alatt 30 milliárddal nőtt a kórházak tartozása, a szállítók és a szolgáltatók felé van elmaradás

2024. március 27. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Február végén 88,4 milliárd forint volt a kórházak adóssága, ami a modellváltó orvosi egyetemi klinikákkal együtt eléri a 110 milliárd forintot – írja az Economx az államkincstár friss adataira hivatkozva. Egy hónap alatt ez közel 30 milliárd forintos emelkedést jelent a január végi 67,6 milliárd forinthoz képest. A négy modellváltó orvosegyetem tartozása február végén 18,7 milliárd forint volt.

Összesen 258 intézménynek van tartozása. A fennálló tartozások legnagyobb része a szállítók-szolgáltatók felé van: 83,2 milliárd. A kórházak közel 0,8 milliárd forinttal tartoznak az államnak, több mint 0,4 milliárd forinttal a társadalombiztosítás pénzügyi alapjának.

A kórházi leállások 10-15 százalékában az eszközhiány áll – mondta Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója.

A három szakmai szervezet, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) azt kéri a kormánytól, hogy mihamarabb biztosítsa a kórházak lejárt tartozásának fedezését, és mielőbb történjen meg az adósságok teljes rendezése. A három legnagyobb orvostechnikai beszállító az Állami Számvevőszékhez fordul, mert a tagvállalatok tapasztalatai alapján a tartozás után felhalmozódó kamatokat sem fizetik már ki az intézmények.

Nem új keletű problémáról van szó, tavaly novemberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: nem elfogadható a kórházak tartozása, keresik a felelősöket. Szerinte a fenntartással kapcsolatos költségek is magasabbak voltak, és hiányzott „a menedzsment” a kórházak részéről, amelyek jelezték volna a megemelkedett költségeket a kormány felé.

Rásky László, az OSZ főtitkára azt mondta: tavaly év végén a kormány az egészségügy 130 milliárdos tartozásából 90 milliárdot rendezett, azonban januárban már megint 83 milliárd felett volt a kórházak adósságállománya. A szakmai szervezetek egyetértettek abban, hogy a legutóbbi konszolidáció ellenére rosszabb a helyzet, mint volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!