100 milliárd felett a kórházak adóssága, egész osztályok zárnak be átmenetileg a tartozások miatt

2024. március 21. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

A kórházak tartozása február végén meghaladta a 100 milliárd forintot, az adósságok miatt kórházi osztályok zárnak be ideiglenesen – jelentették ki az orvostechnikai beszállítók csütörtöki közös sajtótájékoztatójukon. A három szakmai szervezet, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) azt kéri a kormánytól, hogy mihamarabb biztosítsa a kórházak lejárt tartozásának fedezését, és mielőbb történjen meg az adósságok teljes rendezése.

Rásky László, az OSZ főtitkára elmondta, hogy tavaly év végén a kormány az egészségügy 130 milliárdos tartozásából 90 milliárdot rendezett, azonban januárban már megint 83 milliárd felett volt a kórházak adósságállománya, írja az MTI.

A szakmai szervezetek egyet értettek abban, hogy legutóbbi a konszolidáció ellenére rosszabb a helyzet, mint volt, a beszállítók bevétel nélkül napról napra élnek, akár elbocsátásokra is kényszerülhetnek. Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházi eladósódás hatásai már megjelennek az ellátásban is. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy ideiglenesen be kell szüntetni egy-egy kórházi osztály működését és a felfüggesztések 10-15 százaléka eszközellátási zavar miatt történik. Azt is kifogásolta, hogy az állam elvárja a beszállítóktól, hogy előre fizessék be az áfát, ugyanakkor bizonytalan, hogy a vételárat mikor kapják meg a vállalkozások.

Rásky László bejelentette azt is, hogy az orvostechnikai beszállítókat képviselő szakmai szervezetek az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert a beszállító cégek tapasztalatai alapján az intézmények sok esetében nem rendezik a késedelmi kamatokat, amelyekről a vállalkozások hivatalosan értesítik őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!