Mészáros Lőrinc érdekeltsége 33 milliárd forintért építheti a közszolgálati egyetem új részlegét

2024. április 18. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. építheti meg 33,78 milliárd forintért a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új központját. Azt a komplexumot, ami miatt józsefvárosi ingatlanokat sajátít ki a kormány.

A Magyar Hang azt írta, a Közbeszerzési Értesítőben április 15-én hirdettek eredményt az NKE tenderében, amelyre a ZÁÉV mellett a Magyar Építő Zrt. pályázott. Utóbbi 35,43 milliárd forintos ajánlatot tett.

Az új épület a katasztrófavédelem Speciális Képzési Központjának és a Nemzetbiztonsági Intézet egyes részlegeinek ad majd otthont. Az épületet hétszintesre tervezik, a 28 ezer négyzetméter hasznos alapterületből a pince viszi el a legnagyobb részt, ami 9300 négyzetméteres lesz. Ide kerülnek a tűzoltók gyakorlópályái is.

A közbeszerzési dokumentumban a 36030-as helyrajzi szám is szerepel. Ez utcanév és házszám szerint a Diószegi Sámuel utca 19–27. közötti, az NKE-hez tartozó ingatlanokat jelenti. Az utca páros oldalán viszont olyan bérházak állnak, amiket a magyar állam a lakók és a VIII. kerületi önkormányzat megkérdezése nélkül sajátítana ki, körülbelül kétszáz család lakhatása kerülhet így veszélybe. A kisajátítandó ingatlanok helyén a tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző épülete állna majd.

Az állam az építkezéssel a józsefvárosi bérlakásprogramnak is keresztbe tesz. A kerület egy 9 milliárd forintos komplex bérlakás-felújítási és városrehabilitációs programot dolgozott ki, és ennek részei voltak a Diószegi Sámuel utca 18–28. szám alatti önkormányzati tulajdonú bérházak is. Ezekben jó minőségű, energiahatékony és megfizethető bérlakásokat akartak kialakítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!