Kisajátított józsefvárosi ingatlanokat adományozna a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek az állam

2024. április 9. – 18:46

Kisajátított józsefvárosi ingatlanokat adományozna a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek az állam
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz ingatlant, köztük egy iskolaépületet és lakóházat venne át a magyar állam a Józsefvárosi Önkormányzattól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, az ingatlanok a jövő szeptemberben induló új tanárképzésnek adnának otthont.

Az önkormányzat vezetése is lapunktól tudta meg, hogy egy törvénytervezet szerint ingatlanokat venne át az állam Józsefvárostól.

„Semmilyen előzetes tájékoztatás nem volt, ukmukfuk döntés született. Embertelen, kegyetlen, vállalhatatlan, és szegényellenes a kormány döntése, amire nehéz szavakat találni. Szociális katasztrófa lesz, rengeteg család kerül bizonytalan helyzetbe. Semmilyen emberség, méltányosság nincs a döntés mögött, csak a politikai bosszú” – reagált a döntésre Pikó András, a kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Hozzátette, nem érti, miért most, miért ilyen hirtelen. Azt ígérte, mindent meg fognak tenni, hogy a lakókat megvédjék, mert úgy értékelte, hogy ezeket a családokat, nagyjából kétszázat, az utcára fog rakni a kormány. Azt mondta, ezek a családok eleve nehéz körülmények között élnek, és az önkormányzat kötelessége lesz, hogy elhelyezzék őket október 31-ig. „Ennyi lakásunk nincs, nem tudjuk, hogy a kisajátított épületekért mennyi pénzt fogunk kapni” – tette hozzá.

„A kormány úgy érvelt, hogy az egyetemnek egy új tanárképző intézményre van szüksége, ezért kell a telek. Az egyetem nekünk azt egyszer sem mondta, hogy ennyi telekre lenne szükségük. A Semmelweis Egyetem hét telkünket vásárolta fel, együttműködve, eltervezve, így tudtuk biztosítani, hogy mindenki lakhatáshoz jutott. Egy egyetem és egy önkormányzat így kommunikál egymással. A kormány máshogy teszi, és lehetetlen helyzetbe hoz embereket” – mondta Pikó.

Az államosításra kiszemelt épületekben indítana új pedagógusképzést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az NKE tanárképzése 2025. szeptember 1-jén indul, az új tudományos műhely pedig már 2024. szeptember 1-jén megkezdi munkáját, míg a tanártovábbképzés új rendszerének kialakítása folyamatban van a Belügyminisztérium irányításával.

A törvényjavaslat szerint Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata tulajdonában álló bizonyos ingatlanok köznevelési, valamint felsőoktatási céllal kerülnének az állam tulajdonába. A javaslat indoklása szerint azért, mert „növelni szükséges” az egyetem vagyonkezelésében álló ingatlanállományt annak érdekében, hogy az új képzéshez biztosítani tudják az ingatlanokat.

Másfajta képzési és kimeneti követelmények lehetnek az új tanárképzésen

A kormány tervei szerint a jövőben a tanártovábbképzés módszertani alapjának és szakmai programjának kialakításáért felelős központot, illetve a tanártovábbképzés lebonyolításért felelős szervezési egységet is az NKE-n alakítják ki. Ehhez új kutatóhelyek alapítása, új oktatási és képzési helyszínek létrehozása és a meglévő kollégiumi kapacitások bővítése szükséges. Ennek érdekében a kormány döntött a Ludovika Campus további infrastrukturális fejlesztésének támogatásáról is.

Veszelszki Ágnes egyetemi docens a Hír TV Napi Aktuális című műsorában azt mondta: az NKE tanárképzését választók olyan gyakorlatorientált, mentortanárok által támogatott, kiscsoportos képzésben részesülnek, amelynek keretében egyaránt van lehetőség tanár- és bölcsészdiploma megszerzésére.

A docens szerint ezek fogják megkülönböztetni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképzését a többi egyetemtől. A docens szerint más tanárképző egyetemeken jelenleg 10 százalék a szakmai gyakorlat aránya. Ezért is van szükség arra, hogy megújuljon a tanárképzés rendszere, ehhez szeretnének mintát mutatni a Közszolgálati Egyetemen.

Első körben magyar, történelem, angol és német tanárképzéseket terveznek indítani, de utána tanítókat, földrajztanárokat és integrált természettudományos tanárokat is képeznének.

A bölcsészdiploma a munkaerőpiacon való érvényesülésben is előnyt jelenthet a fiataloknak, ezzel pedig nehéz versenyeznie a többi felsőoktatási tanárképzésnek. Ráadásul nem lehet még tudni, hogy milyen más kedvezményeket adhat majd az egyetem a diákoknak. Habár minden szaknál általánosan rögzítve vannak a képzési és kimeneti követelmények, a benyújtott törvényjavaslat szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképzésének nem kell majd megfelelnie ezeknek a követelményeknek.

A törvényjavaslatban az szerepel, hogy „a pedagógusképzés képzési területhez tartozó alap-, osztatlan vagy mesterképzések tekintetében az Egyetem – a fokozottan gyakorlatorientált képzési program érdekében – az általa indított tanárképzésekre vonatkozóan eltérő képzési és kimeneti követelményeket, valamint a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló miniszteri rendeletben és a tanárképzés rendszeréről, a szakosodás rendjéről és a tanárszakok jegyzékéről szóló kormányrendeletben foglaltaktól eltérő szabályokat határozhat meg”.

Megkerestük az ügyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sajtóosztályát, arra voltunk kíváncsiak, mit jelent az, hogy a képzésnek nem kell megfelelnie az általánosságban elfogadott képzési és kimeneti követelményeknek, és kik fognak tanítani a tanárképzésen. Ha válaszolnak, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!