120 ezer vendégmunkás dolgozik az országban, de az államtitkár szerint a magyarok munkahelyeit nem veszik el

2024. április 17. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország a magyaroké, de már 120 ezer vendégmunkást engedtek be az országba, derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleményéből.

„Szó sincs arról, hogy külföldiek tömege lepte volna el hazánkat az elmúlt évtizedben”

– állítja Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A KSH adatai szerint a Magyarországon tartózkodó külföldiek létszáma 2010 óta 53 ezerrel emelkedett, ami évi 4 ezer fős átlagos növekedést jelent.

Az adatok azt mutatják, hogy 2010 és 2023 között Magyarországra érkezett 514 ezer külföldiből jelenleg kevesebb mint a fele, 251 ezer fő tartózkodik hazánkban, ami a teljes népesség csupán 2,6 százaléka. Közülük 36 ezren tanulmányaik miatt tartózkodnak ideiglenesen hazánkban.

A közlemény szerint jelenleg mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik Magyarországon. „Ezzel a harmadik országból érkező munkavállalók aránya a V4 országokban továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb, azaz a vendégmunkások nem veszik, nem is vehetik el a magyarok munkahelyét” – állítja a minisztérium, amely szerint csak és kizárólag azokban a hiányszakmákban lehet vendégmunkásokat alkalmazni, ahol hazai és európai uniós munkaerő már nem áll rendelkezésre. „A magyar munkahelyeket többek között kvóta, országlista és negatív foglalkozási lista is védi. A tartósan munkában állók vendégmunkásokra való lecserélése pedig jogszabályilag tiltott Magyarországon – fogalmazott az államtitkár.

Mindeközben a hivatalos adatok szerint

2010 óta 324 ezer magyar állampolgár távozott külföldre, és közülük 219 ezren tértek vissza Magyarországra.

A hazai vándorlási egyenleg ugyanakkor mintegy 40 ezer fős többletet mutat az elmúlt 13 évben. Ez annak köszönhető, hogy 143 ezer külföldön született magyar állampolgár tért haza Magyarországra – állítja Czomba Sándor.

A Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Egyensúly Intézet felmérése szerint 770 ezer magyar lakik és dolgozik a világ különböző országaiban, akiket nehéz hazacsábítani. A külföldön élő magyarok túlnyomó része jelenleg is negatívan ítéli meg Magyarország helyzetét: az életszínvonal csökkenése, az egészségügy és a közoktatás helyzete, a közélettel való elégedetlenség és az árak drasztikus emelkedése az, ami miatt sokan nem költöznének vissza az országba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!