Talgo-vásárlás: hivatalos ajánlatot tett a Ganz-Mavag, a spanyol kormány jóváhagyására várnak

2024. április 5. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Ganz-Mavag Europe Zrt. hivatalosan is jóváhagyást kér a spanyol kormánytól a Talgo vonatgyártó megvásárlására – írja a Bloomberg.

A magyar cég március 7-én 5 eurós részvényenkénti áron tett vételi ajánlatot a spanyol gyártóvállalatra.

Az ajánlat összesen 619 millió eurós (240 milliárd forintos) értékű.

Az ügyletet Madridban még szigorú ellenőrzések alá vonják, mert a spanyol kormány stratégiai fontosságú vállalatnak tekinti a Talgót, és a spanyol céget a háttérben leselkedő orosz befektetőktől féltik.

Múlt héten a Ganz-Mavag Europe Zrt. részletes tájékoztatást nyújtott be a spanyol hatóságoknak az ajánlat részleteiről. „A konzorcium nagyon komolyan veszi a tervezett stratégia együttműködést: a lehető legrövidebb időn belül szolgáltatott információt az ajánlattevőről, az ajánlat részleteiről és az iparági terveiről is. A Ganz-Mavag célja ugyanis, hogy az illetékes spanyol hatóságok minél előbb részletesen is áttanulmányozhassák az ajánlat és a stratégiai partnerség előnyeit” – állt a cég közleményében. Hozzátették, a magyar konzorcium ajánlattevőként vállalja, hogy a Talgót spanyol tőzsdei cégként segíti tovább stratégiája megvalósításában.

A Talgo a gyorsvonatok és az Intercity vonatok tervezésében, gyártásában és karbantartásában vezető cég, aktív Spanyolországban, Németországban, Dániában, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban és Kazahsztánban. A Talgo a spanyol Renfe nagy és nagyon nagy sebességű vonatainak fő szállítója, de dolgozott a szaúd-arábiai Mekka és Medina között kiépített „Haramain” vasútvonal nagysebességű projektjén is.

Az ajánlattevő társaság neve Ganz-Mavag Europe Zrt. Ennek két tulajdonosa van, 45 százalékban az állami befektetőcég, vagyis a Corvinus Zrt. és 55 százalékban a Ganz-Mavag Holding Kft., ami a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. 100 százalékos tulajdonában van. Emögött a Solva II. Magántőkealap áll, amelynek fő részvényese Törő Csaba. A Solva II Magántőkealapot a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. alapkezelő társaság kezeli, amely 100 százalékban a magyar Mol Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van, amely pedig a Mol Nyrt. tulajdona.

A konzorcium március 7-i beadványa rögzítette, hogy a magyar állam sem közvetlenül, sem közvetve nem rendelkezik részesedéssel a Ganz-Mavag Holding Kft.-ben, illetve a Solva II Magántőkealapban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!