Benyújtották az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak tiltó törvényjavaslatot

2024. április 2. – 21:43

Másolás

Vágólapra másolva

Két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot – írja az MTI.

Nacsa szerint a törvényre azért van szükség, mert Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt, és minden ötödik 10–14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

Januárban átfogó összefoglaló jelent meg az energiaitalok fiatalokra gyakorolt hatásairól, ebből az derült ki, hogy többek között rosszabb alvást, romló iskolai teljesítményt okoznak.

Korábban a Magyar Energiaital Szövetség is elismerte, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt. Csibi Sándor, a szövetség főtitkára szerint ez alapján más italt is tiltani kellene. „Ne alkalmazzunk kettős mércét, ne legyünk diszkriminatívak. Ne mondjuk azt, hogy az energiaitalt nem fogyaszthatják, a kólát viszont igen” – mondta akkor a főtitkár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!