Pár hónapja bejegyzett, egyetlen főt sem foglalkoztató cég újíthatja fel százmilliókért a Stefánia úti palotát

2024. március 28. – 09:27

Pár hónapja bejegyzett, egyetlen főt sem foglalkoztató cég újíthatja fel százmilliókért a Stefánia úti palotát
A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Art Geo palotája a XIV. kerület Stefánia út 14-ben – Fotó: Róka László / MTI Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

A VáRo-Bau Kft. adta be a nyertes ajánlatot a meghívásos közbeszerzésre, így ez a cég újíthatja fel a Stefánia úti egykori Magyar Földtani Intézet épületét nettó 299 (bruttó 380) millió forintból. A céget alig három hónappal az ajánlattétel előtt jegyezték be, a cégadatbázis szerint egyetlen munkavállalója sincs – írja az Rtl.hu.

Az interneten kutatva olyan telefonszámot és honlapot sem lehet találni, ami a céghez tartozna. A cégadatbázis szerint a VáRo-Bau Kft.-t tavaly november 10-én jegyezték be, az Opten nyilvántartásában a tulajdonos Várpalotai Ronald Gyulánál nincsenek korábbi céges referenciák egy 2021-ben létrehozott egyéni vállalkozást leszámítva.

A Stefánia úti villa 2021-ben a közvagyon jelentős részének alapítványokba való kiszervezése során került az újonnan létrehozott Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához (SZTFH). A hatóság ugyan költségvetési szerv, de papíron nem a kormány alá tartozik. Vezetőjét Orbán Viktor nevezte ki kilenc évre. 2021. október elsejétől Bíró Marcell vezette a hatóságot, aki korábban a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára volt. Bíró nem sokáig maradt az SZTFH élén, idén március elején új feladatot kapott: ő lett Orbán Viktor nemzetbiztonsági tanácsadója. A kormány egy veszélyhelyzeti rendelettel azt is kijárta, hogy ne kelljen kivárnia a 60 napos felmondási időt.

A Stefánia úti palota úgy került az SZTFH-hoz, hogy 2021-ben a kormány megszüntette a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot, annak minden jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát átruházták a hivatalra.

Az épület felújítására a közbeszerzést még Bíró elnöksége alatt, idén február elején írták ki. A villa felújítási munkálatai esetében nyílt, nemzeti eljárást alkalmaztak, erre akkor van lehetőség, ha az építési megbízás becsült értéke nem éri el a 300 millió forintot. Ekkor öt ajánlattevő közvetlen felhívásával van lehetőség megpályáztatni a munkát, tehát bárki nem jelentkezhet. Az ajánlattételre öt céget kértek fel: a VáRo-Bau Kft.-t, a Nibalis Kft.-t, a Nagy Magasépítő Kft.-t, a Fülöp és Márk Kft.-t és az MPMPG Mérnöki Tanácsadó Kft.-t.

A nyertes ajánlatot végül az akkor éppen négy hónapja létező VáRo-Bau Kft. adta be.

A cég nettó 299 883 935 forintos ajánlata mindössze 116 065 forinttal van a határ alatt.

Azaz bruttó 380,8 millió forintból újíthatják fel a palotát, beleértve egy 5 százalékos tartalékkeretet is.

A közbeszerzéssel kapcsolatban az Rtl.hu kereste dr. Szilva Gábor közbeszerzési szaktanácsadót, akit az eljárásban kapcsolattartóként tüntettek fel, Várpalotai Ronald Gyulát cége elérhetőségén keresztül, illetve a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát is, de választ egyik helyről sem kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!