Szerda este átalakították a titkosszolgálatok ellenőrzését, és megvan Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadója is

2024. március 14. – 08:11

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este Sulyok Tamás köztársasági elnök Orbán Viktor javaslatára felmentette Papp Károlyt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkárát és Kovács József nemzeti információs államtitkárt, írja a 444 a Magyar Közlönyre hivatkozva. Papp és Kovács csütörtöktől a Stratégiai Tanácsadó Testületben folytathatja munkáját Bakondi György, Kovács Árpád, Maróth Miklós és Stumpf István mellett.

A testület feladatai közé tartozik:

  • stratégiai szempontból áttekinti a kormányzás egyes területeit;
  • megvizsgálja az állami és különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességét, és e tárgykörben javaslatokat fogalmaz meg;
  • ezen tevékenysége során meghallgathatja a tárgykörben felelős minisztereket, valamint a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek vezetőit, illetve háttéranyagokat kérhet kormányzati szervektől.

A testület tagjai munkájukért cserébe államtitkári illetménnyel azonos mértékű tiszteletdíjra és államtitkári szintű, kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosultak.

A most felmentett Papp Károly helyére Farkas Örsöt, Rogán Antal közeli munkatársát nevezték ki államtitkárnak. Farkas eddig helyettes államtitkár volt, Varga Judit parlamenti helyét is ő kapta meg. A most 35 éves Farkas Örs a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdászként 2010-ben, és azonnal állást kapott az Országgyűlés Hivatalában. 2012-ben a MÁV Zrt.-hez került, ahol ingatlangazdálkodással foglalkozott, majd az MFB-nél kapott munkát. 2016-tól Kocsis Máté, a VIII. kerület volt polgármestere futtatta fel, és hamar kabinetfőnökké léptette elő.

Farkas Örs 2020-ban került a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodához, ahol előbb kormányzati tájékoztatásért felelős miniszteri biztos lett, 2022 óta pedig ő a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkár. A 2022-es országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP-lista 162. helyén állt.

Emellett Sulyok egy veszélyhelyzeti kormányrendeletet is aláírt, ami elintézte Biró Marcellnek, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének, hogy ne kelljen kivárnia a 60 napos felmondási időt. Biró az SZTFH elnökeként csak hatvannapos határidővel mondhatott volna le posztjáról, ám a kedd esti Magyar Közlönyben az ukrajnai veszélyhelyzetre hivatkozva ezt módosította a kormány úgy, hogy hamarabb is lemondhat az SZTFH vezetője, „ha a lemondás a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 3. § (3) bekezdése szerinti tisztség betöltésére tekintettel történik”. Erre azért volt szükség, mert Birót nevezi ki Orbán Viktor kormányfő a saját nemzetbiztonsági főtanácsadójának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!