Orbán új testülete minisztereket hallgathat meg, háttéranyagokat kérhet ki

2024. március 6. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai esti Magyar Közlönyben megjelentek Orbán Viktor új testületének, a Stratégiai Tanácsadó Testület működésének a részletei. Feladatai közé tartozik:

  • stratégiai szempontból áttekinti a kormányzás egyes területeit;
  • megvizsgálja az állami és különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességét, és e tárgykörben javaslatokat fogalmaz meg;
  • ezen tevékenysége során meghallgathatja a tárgykörben felelős minisztereket, valamint a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek vezetőit, illetve háttéranyagokat kérhet kormányzati szervektől.

A határozat szerint a kormány arra kérte a hatály alá nem tartozó állami szervek vezetőit, hogy segítsék az új testület munkáját. A testület tagjai munkájukért cserébe

államtitkári illetménnyel azonos mértékű tiszteletdíjra és államtitkári szintű, kormányrendeletben meghatározott juttatásokra lesznek jogosultak.

A határozat azt is rögzíti, hogy erről a tiszteletdíjról, illetve juttatásról le is lehet mondani. Szabályaikat maguk határozzák majd meg, és szükség szerint üléseznek majd. Az már korábban kiderült, hogy a testület március 14-én kezdi meg munkáját.

Vezetőjük a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs lesz. A tagokat a miniszterelnök kéri fel, köztük van: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács volt elnöke, Kovács József nemzeti információs államtitkár, korábban a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, Maróth Miklós akadémikus, a miniszterelnök tanácsadója a tudománypolitika tárgykörét érintő kérdésekben, korábban a Magyar Tudományos Akadémiától elcsatolt kutatóhálózat elnöke, Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, korábbi országos rendőrfőkapitány, Stumpf István alkotmányjogász, politológus, korábbi alkotmánybíró, még korábban az első Orbán-kormány minisztere, legutóbb a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos.

Orbán Viktor célja az új testülettel vélhetően a politikai őrségváltás lehet. Panyi Szabolcs, a Direkt36 és a VSquare újságírója korábban kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy átrendeződés várható Orbán Viktor stábjában a kormányt politikailag megviselő kegyelmi ügy után, ennek egyik lépése lehet az új stratégiai tanácsadó testület, amelybe maga köré gyűjt tiszteletre méltónak tartott jobboldali figurák mellett szenior nemzetbiztonsági és hírszerzési tisztviselőket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!