Orbán Viktor tanácsadó testületet verbuvált, az egyik cél a politikai őrségváltás lehet

Legfontosabb

2024. március 4. – 19:59

Másolás

Vágólapra másolva

Stratégiai tanácsadó testület alakult a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök munkájának támogatására – írja hétfő esti közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A közlemény szerint a tanácsadói testület célja, hogy „elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját […], különös tekintettel a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére”.

A testület március 14-én kezdi meg a munkáját. A tagjai:

  • Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi vezetője.
  • Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács volt elnöke.
  • Kovács József nemzeti információs államtitkár, korábban a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója.
  • Maróth Miklós akadémikus, a miniszterelnök tanácsadója a tudománypolitika tárgykörét érintő kérdésekben, korábban a Magyar Tudományos Akadémiától elcsatolt kutatóhálózat elnöke.
  • Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, korábbi országos rendőrfőkapitány.
  • Stumpf István alkotmányjogász, politológus, korábbi alkotmánybíró, még korábban az első Orbán-kormány minisztere, legutóbb a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos.

A tanácsadó testület akkor még nem nyilvános szervezéséről először Panyi Szabolcs, a Direkt36 és a VSquare újságírója írt vasárnap esti X-bejegyzésében kormányközeli forrásokra hivatkozva. Mint írta, átrendeződés várható Orbán Viktor stábjában a kormányt politikailag megviselő kegyelmi ügy után, ennek egyik lépése lehet az új stratégiai tanácsadó testület, amelybe maga köré gyűjt tiszteletreméltónak tartott jobboldali figurák mellett szenior nemzetbiztonsági és hírszerzési tisztviselőket is. A fenti hivatalos lista egy az egyben megegyezik a Panyi által előzetesen írt nevekkel.

Panyi forrásai szerint a testület felállításának két fő célja lehet – mármint a fentebb idézett hivatalos célon túl. Az egyik, hogy Orbán a kormány gyengeségeit exponáló kegyelmi ügy után erősítheti az erőskezű vezetői imidzsét azzal, hogy komoly emberekkel veszi magát körül.

A másik, áttételesebb cél pedig az lehet, Orbán átszervezze a biztonsági szolgálatok politikai felügyeletét. A testületbe kerüléssel ugyanis Papp Károly és Kovács József megválhatnak az ennél jóval jelentősebb pozíciójuktól. Ők a „régi gárda” képviselői – írja Panyi, így az eltávolításukkal megindulhat egy őrségváltás, amely során a nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletét egy új, politikailag lojálisabb kormánytisztviselőkből álló generáció veheti át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!