Perelnek a tanulók, akiket cserben hagyott a biztos elhelyezkedést ígérő programozóiskola

Legfontosabb

2024. március 7. – 05:00

Perelnek a tanulók, akiket cserben hagyott a biztos elhelyezkedést ígérő programozóiskola
Fotó: Green Fox Academy / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Kártérítési pert indít a Green Fox Academy programozóiskola korábbi tanulóinak egy nagyjából 40 fős csoportja, mivel az iskola bezárásával már nem tudták a képzéshez tartozó állásgaranciát érvényesíteni.

A Green Fox sokáig sikertörténetnek számított a magyar programozóiskolák között. Nyugati modell szerint a különböző területekről érkező tanulókat néhány hónap alatt képezték át programozóvá, majd azután az elhelyezkedésüket is segítették. Az évek során több ezren tanultak náluk, 2022-ben pedig a szlovák Sandberg Capital szerzett többségi tulajdont a cégben azzal a céllal, hogy elősegítse a külföldi terjeszkedést. Így a Green Fox Academy 2023-ban Magyarország mellett már Csehországban és Szlovákiában is jelent volt.

Decemberben aztán mindenki legnagyobb meglepetésére bejelentette az iskola, hogy akkor éppen 167 aktív hallgatóval végleg bezárja a kapuit.


Úgy gondoltam, nem kockáztatok semmit

A Green Fox különböző képzéseket kínált a hallgatóknak: volt, amit néhány hét alatt el lehetett végezni, és olyan is, ami több mint 40 hétig tartott. A tanulók gyakran teljesen más szakmákból érkeztek, az általunk megkérdezettek között olyan is akadt, aki kamionos állásából jelentkezett a képzésre. Néhány kurzusért milliós összegeket is elkértek, de ezt azután is befizethették a tanulók, hogy a képzés lezárultával sikerült elhelyezkedniük a szektorban. Versenytársaihoz képest a Green Fox egyik nagy előnye az állásgarancia volt, ami azt jelentette, hogy a programozóiskola segített állást szerezni a tanulóknak a képzés befejeztével. Kiajánlották őket a partnervállalataiknak, emellett pedig interjúfelkészítéssel, pszichológiai támogatással és önéletrajzírással is segítették az elhelyezkedésüket. Cserébe a tanulók nem kereshettek egyénileg munkát, ha mégis így tettek, kötbért kellett fizetniük.

„Több ismerősöm is elvégezte a Green Fox Academy képzéseit, így úgy gondoltam, hogy nem kockázatok semmit ezzel a lépéssel” – mondta érdeklődésünkre egy tanuló. Beszámolóik alapján őket is hidegzuhanyként érte a bezárás híre decemberben. Semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak a kialakult helyzetről, bár egyesek szerint néhány az iskolában oktató mentor viselkedéséből érezni lehetett, hogy valami nincs rendben.

Begyűrűzött a techválság

A Green Fox akkor úgy fogalmazott, hogy „A háború következményei, a magas infláció és egyéb gazdasági nehézségek folyamatos kihívás elé állítottak minket. Ezek a romló gazdasági körülmények a munkaerőpiacot is befékezték, ami komoly hatással volt az üzleti modellünkre.”

Az iskola által említett infláción kívül is rengeteg változás érte az IT-szektort az elmúlt egy évben, így a korábban biztos megélhetésnek tűnő informatikai irány egyre kevesebb állást kínált a frissen piacra érkezőknek – ez pedig a Green Fox munkáját is megnehezítette. A Facebookot üzemeltető Meta egymaga több mint 20 ezer dolgozót küldött el 2023-ban, azaz Mark Zuckerbergék egy év alatt leépítették a vállalat alkalmazottainak 22 százalékát. A techszektor elbocsátásait nyomon követő Layoffs.fyi szerint

2023-ban közel 263 ezer embert rúgtak ki az informatikai állásából, ez körülbelül 60 százalékkal magasabb volt a 2022-es számoknál.

Az elbocsátásoknak több oka volt, a Meta élén álló Mark Zuckerberg úgy fogalmazott, hogy 2023-nak a „a hatékonyság évének” kell lennie, pedig a vállalatnak már előtte sem ment rosszul: 2022-ben 23 milliárd dolláros nyereséggel zárták az évet, ez pedig 2023-ra közel 40 milliárd dollárra ugrott. A Covid-járvány alatt otthonaikba zárt tömegekkel együtt a mindennapi élet is az online térbe költözött, ebből pedig a techszektor tudott igazán profitálni. Rengeteg vállalat és új startup került előtérbe az online szolgáltatásaival, a hirtelen megnőtt igények miatt pedig szükség volt a programok gyors fejlesztésére.

Ebben a környezetben sok új informatikai állás vált elérhetővé, de miután a járvány csillapodásával minden visszatért a korábbi ritmusba, a szektor gyors fellendülését a visszaesés követte, amelyet tovább erősítettek az orosz–ukrán háború és az energiaválság gazdasági hatásai.

Csökkent a kereslet, így a programok gyors fejlesztésére sem volt már akkora szükség. Ezeket most már némileg hosszabb idő alatt, de kevesebb emberrel is el tudták végezni. Emiatt pedig a frissen pályára kerülő programozóknak is nehéz a dolguk, pláne, ha csak a programozóiskolák gyorstalpaló jellegű képzéseit végezték el.

Folytathatták, de rosszabb feltételekkel

„Nincs szakirányú diplomám és egy olyan területre próbálom átképezni magam, ahol minden álláshirdetés első elvárása a »szakirányú diploma vagy azzal egyenértékű 2-3 év tapasztalat« és akkor még csak junior pozícióról van szó” – fogalmazott az egyik tanuló, akinek képzése közben zárt be a Green Fox. A hozzá hasonló, a bezárás pillanatában a Green Foxnál tanuló diákokat végül a CodeCool programozóiskola vette át.

A CodeCoolnál egy furcsa struktúrában folytathatták a képzésüket: a korábbi, Green Foxnál is dolgozó mentoraik tartották az órákat, az új iskola tulajdonképpen csak a platformot, és egy, a képzés elvégzését igazoló dokumentumot biztosított számukra. A Green Fox szerint a bezárás pillanatában 80 aktív diákjuk volt Magyarországon, ebből 74-en döntöttek úgy, hogy a CodeCoolnál folytatják.

Az általunk kérdezett tanulók mind egyetértettek abban, hogy a Green Fox képzésének a legnagyobb előnye az állásgarancia lett volna, ez az opció az iskola decemberi bezárásával mindenki számára megszűnt.

„Elég rossz tendenciák uralkodnak jelenleg a szektorban. Itt jött volna a képbe az állásgarancia, hogy most ne azon kelljen gondolkoznom, hogy mikor ugorjak ki egy hónapra Angliába kamiont vezetni annak érdekében, hogy ne kelljen hozzányúlnom a megtakarításaimhoz” –

mondta az egyik tanuló.

Bíróságra mennek

Most több mint negyvenen fogtak össze, hogy kártérítésért pereljenek. Olyanok is akadnak köztük, akik már befejezték a képzésüket, amikor a Green Fox végleg lehúzta a rolót, így az állásgaranciát már ők sem tudták érvényesíteni, miközben a szerződésekben ki volt kötve, hogy a vizsga utáni első három hónapban csak a Green Fox kereshet a tanulóknak állást a szektorban, különben 800 ezer forint kötbért kell fizetniük. Többen is arra panaszkodtak, hogy a bejelentés után a vállalat elérhetetlenné vált és nem válaszolt az emailekre.

Olyan, a képzést már befejező diák is akadt, aki egészen februárig nem tudta, hogy él-e még az állásgarancia, és ki kell-e fizetnie a kötbért, ha informatikai állást talál magának. A cég szerint ugyanakkor volt megfelelő tájékoztatás: beszélgetéseket szerveztek a diákoknak, és mindenkihez kapcsolattartó személyeket rendeltek.

Más arról beszélt, hogy decemberben online meetinget tartott a Green Fox a képzéseket még nem befejezett tanulóknak, ezen több kérdés is elhangzott a pénzbeli kompenzációról. Egy résztvevő szerint erre azt felelte a vállalat, hogy a tanulók majd a felszámolóval intézhetik a céggel kapcsolatos pénzügyi követeléseiket.

A Green Fox Academy azt válaszolta levelében a Telex által feltett kérdésekre, hogy a tulajdonosok már akkor többet tettek a törvényi kötelezettségüknél, amikor összedobták a pénzt, hogy a tanulók a CodeCoolnál folytathassák a tanulmányaikat, mivel

a Green Foxnak nem lett volna elegendő pénze, hogy finanszírozza a képzés befejezését.

Az iskola az írta, a gazdasági helyzet rontotta a techszektorban a munkaerő iránti keresletet, a vállalatok leálltak a kezdő programozók felvételével, ez vezetett végül a Green Fox bezárásához. Végül nekünk is elismételték, hogy a törvény alapján a tanulók majd a felszámolónál érvényesíthetik kártérítési követeléseiket.

A most perelő diákok közül többen érzik úgy, hogy állásgarancia nélkül jóval kevesebbet ér majd az itt szerzett tudásuk. „Nekem a 100 százalék siker vagy biztos bukás választóvonala lett volna az állásgarancia” – mondta az egyik, most perelő diák, aki most már csak abban reménykedhet, hogy a bíróság számukra kedvező ítéletet hoz. Az viszont akkor is kérdés marad, hogy a cégben marad-e annyi pénz, hogy kifizesse a kártérítési követeléseiket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!