Harmadik gyár építésére készül Gödön a Samsung

2024. március 7. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A The Elec dél-koreai hírportál beszámolója szerint hamarosan tovább bővül a Samsung SDI gödi gyára. Azt írták, hogy jelenleg teljes gőzzel folyik a második gödi akkugyár bővítése, és nemrég döntés született a harmadik Samsung-gyár megépítéséről is – írta az Átlátszó.

„A magyarországi üzembe történő beruházás a Hyundai Motor Grouppal való együttműködés része. A Samsung SDI hét éven át, 2026-tól 2032-ig szállít majd akkumulátorokat a Hyundai következő generációs, európai piacra szánt elektromos járműveihez” – áll a dél-koreai lapban. A cikk szerint mintegy 500 ezer elektromos járműhöz fog akkumulátor készülni Gödön.

Arról is írtak, hogy már javában zajlik a munkaerő-toborzás a harmadig gyárhoz. A tervek szerint a munkásokat a Fülöp-szigetekről veszik majd fel. A Samsung SDI magyarországi leányvállalata a Fülöp-szigeteki Tengerentúli Foglalkoztatási Hatósággal kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy a filippínó munkatársak az új magyarországi akkumulátorgyárban dolgozhassanak.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy az elmúlt időszakban több dél-koreai lap is foglalkozott a gödi Samsung-gyárral. A K-news arról írt például, hogy az akkugyár 88 tonna magzatkárosító oldószert, NMP-t bocsátott ki 2019 és 2022 között, a legnagyobb kibocsátás 2021-ben történt, amikor több mint 81 tonna oldószer jutott a levegőbe a gyárból. A nikkel levegőben mért koncentrációja pedig a megengedett mérték 250-szerese volt. Hozzátették, hogy a Samsungnak az elmúlt években többször is bírságot kellett fizetnie, de a magyar kormány nemrégiben a bírságolás szigorításáról döntött.

A Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyára 2021. február 19-én – Fotó: Bődey János / Telex
A Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyára 2021. február 19-én – Fotó: Bődey János / Telex

Korábban Göd polgármestere, Kammerer Zoltán feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Samsung-gyár légszennyezettségi adatai miatt. „A város vezetőjeként ragaszkodom ahhoz, hogy az ügyben tisztán lássunk és kiderüljön, hogy valóban történt-e környezetszennyezés, vagy rémhírterjesztésről van szó. Mindezekre vonatkozóan a város nevében eljárva feljelentést teszünk ismeretlen tettes ellen” – írta közösségi oldalán.

Az akkumulátoriparról szóló cikksorozatunkban korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a gödi Samsung-gyárat az elmúlt években számtalanszor megbüntették, amiért nem tartotta be a tűzvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi és építési szabályokat. A bírságok többnyire 2-3 milliósak voltak, miközben az állam több tízmilliárddal támogatja a céget.

A gödi gyár a Vácon élők életére is hatással van: korábban beszámoltunk arról a lakossági fórumról, amit azután hirdettek meg a városban, hogy a gyár szennyvizét a váci víztisztítóba szállító vezeték megrepedt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!