Jeff Bezos már több mint 3000 milliárd forintnyi Amazon-részvénytől szabadult meg

2024. február 21. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Jeff Bezos újabb Amazon-részvényeket adott el, az általa alapított cégben birtokolt részvényei közül ezúttal 14 millió darabon adott túl – ezek összesen 2,4 milliárd dollárt (több mint 862 milliárd forint) érnek. A február közepén lebonyolított tranzakcióval együtt összesen 8,5 milliárd dollár (forintban 3054 milliárd) értékű részvényt adott el, méghozzá az előzetesen bejelentettnél majdnem egy évvel hamarabb – korábban az Amazon azt közölte, hogy Bezos 2025. január végéig fog megválni az összesen 50 millió darab értékpapírtól.

Bezos legutóbb 2021-ben adott el cége részvényeiből, ezúttal az árfolyam szárnyalása – 2023-ban 76 százalékot nőtt az értéke – sarkallhatta a lépésre. A hírt közlő BBC szerint azonban a nagyjából 190 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Bezos húzása mögött adózási megfontolások is állhatnak.

Az Amazont idén 30 éve megalapító üzletember ugyanis tavaly év végén a washingtoni Seattle-ből a floridai Miamiba költözött, amivel nemcsak a rengeteg esőtől, hanem a tagállami nyereségadótól is megszabadult. Washington államban ugyanis egy nemrég életbe lépett szabályzás szerint a részvények vagy más hosszú távú befektetések eladásából származó 250 000 dollár feletti nyereségre 7 százalékos adót kell fizetni. Floridában viszont nincs állami adó a jövedelmekre vagy a tőkenyereségre. Mondjuk Bezosnak a szövetségi adót így is be kell majd fizetnie, de számítások szerint a költözéssel összesen 600 millió dollárt spórolt meg.

Maga Bezos természetesen nem az adóelkerüléssel magyarázza költözését, hanem azzal, hogy szülei nemrég költöztek vissza Miamiba – ahol a vállalkozó gyerekkorának egy részét töltötte –, ő maga pedig nemcsak hozzájuk, de az Amazon égisze alatt elindult Blue Origin űrprogramhoz is közel akar lenni. A hiperagresszív üzleti modellt működtető Bezos egyébként 2022-ben egy interjúban ígéretet tett arra, hogy vagyonának nagy részét még életében jótékony célra fordítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!