Titkos algoritmussal manipulálhatta árait az Amazon

2023. október 6. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Keresetet nyújtott be az Amazon ellen az FTC, azaz az Egyesült Államok versenyszabályokért felelős bizottsága – írta meg a Techspot. A feljelentést egy 4 éves vizsgálat lezárulta után tették meg, a vád szerint az Amazon versenyellenes üzletpolitikájával a lakosság és más vállalkozások érdekeit is sértette.

Az FTC vádja szerint a 2019-ben leállított, Project Nessie névre keresztelt projektben egy algoritmussal próbálták megemelni saját termékeik árát, míg a program a piacot is figyelte. Ha azt látta, hogy a konkurencia is emelt, meghagyták az új árakat, ha viszont nem volt változás, újból lecsökkentették az eredeti árra. Ha viszont a piacon árcsökkenés történt, az is az algoritmus feladata volt, hogy ezeket kiszűrve ő is csökkentse az Amazon árait.

Az Amazon a feltételezések szerint a Project Nessie-vel közel 1 milliárd dollár pluszbevételhez jutott.

Az algoritmus a webáruházban az Amazon saját termékeiket helyezte előre. Ha pedig egy eladó az Amazon rendszerén kívül hirdetett meg akciót, áruit elrejtették az amazonos keresések közül.

Az Amazon szerint a versenyhivatal félreértette az algoritmus lényegét, amelynek egyetlen valódi célja a szokatlan árkülönbségek megakadályozása volt, így kiküszöbölve a „fenntarthatatlanul” alacsony árakat. Azt is kiemelik, hogy a projektet 2019-ben leállították, miután több terméken kipróbálva rájöttek, nem úgy működik, ahogy tervezték.

Az Amazon Jeff Bezos, a világ sokáig leggazdagabb emberének az óriásvállalata, amely gyakorlatilag monopolhelyzetben uralja a webes vásárlások piacát az Egyesült Államokban. A versenyhivatal 172 oldalas vádjában az ebből a helyzetből eredő szabálysértésekkel is foglalkoznak a Project Nessie mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!