Jeff Bezos megszabadult közel 1500 milliárdnyi Amazon-részvénytől

2024. február 14. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Jeff Bezos újabb Amazon-részvényeket adott el, az elmúlt napokban történt eladások összértéke meghaladja a 4 milliárd dollárt (1448 milliárd forintot) – írja a BBC.

Bezos 1994-ben alapította az Amazont, jelenleg is a cég ügyvezető elnöke. Legutóbb 2021-ben adott el részvényeket. Most egy hónap alatt 24 millió Amazon-részvénytől vált meg.

A techmogul tavaly év végén a washingtoni Seattle-ből a floridai Miamiba költözött. Ezzel az átcuccolással az eladott, 4 milliárd dollár értékű részvények után közel 280 millió dollár (101,4 milliárd forint) adót takarított meg. Washington államban ugyanis a részvények vagy más hosszú távú befektetések eladásából származó 250 000 dollár feletti nyereségre 7 százalékos adót kell fizetni. Floridában viszont nincs állami adó a jövedelmekre vagy a tőkenyereségre. Bezosnak a szövetségi adót így is be kell majd fizetnie az eladások után.

A vállalat február elején közölte, hogy a következő egy év során 50 millió részvényt tervez eladni, amelyek jelenlegi árfolyamon mintegy 8,4 milliárd dollárt érnek. Az első 12 millió részvény eladását pénteken jelentették be, a második 12 millióét kedden.

Bezos egyébként nem csak eladni, adományozni is szokott Amazon-részvényeket – legutóbb 2022-ben volt erre példa.

Bezos az eladások ellenére továbbra is az Amazon legnagyobb részvényese és a világ egyik leggazdagabb embere, becsült vagyona több mint 190 milliárd dollár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!