240 milliárd forintos magyar vételi ajánlattal lobbizott Szijjártó a spanyol vonatcég 40 százalékáért

2024. február 16. – 06:12

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter is beállt a magyar konzorcium vételi ajánlata mögé, amellyel a Dunakeszi Járműjavító megszerezné a spanyol vasútijármű-gyártó Talgo vállalatot. A külgazdasági és külügyminiszter spanyol lapértesülések szerint Madridban spanyol kollégájával tárgyalva érvelt a magyar konzorcium vásárlási szándéka mellett – írta az Iho.hu. A vételi szándékról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Talgóra 617 millió eurós ajánlat érkezett még az ősszel Magyarországról, annak azonban a magyar fél nem nagyon örült, hogy kiszivárgott az ajánlata. Az ügylet jelenleg 632 millió euróért (240 milliárd forintért) üthető nyélbe.

Fokozatosan vált egyre valószínűbbé, hogy a titokzatos magyar vevő a Dunakeszi Járműjavító (DJJ) és a mögötte álló Ganz-MaVag Europe Zrt (amely mögött egy rejtélyes magántőkealap és gyaníthatóan Hernádi Zsolt Mol-vezér áll). Az ajánlattevő konzorcium 45 százalékát a magyar kormány tartja kézben.

A fő kérdés az volt a sok Talgo-részvényes tükrében, hogy a 40 százaléknyi (legnagyobb) hányadot birtokló Pegaso Transportation SA nevű projektcég – amely ki akart szállni a Talgóból – kinek adja el a részét.

Bár tavalyi üzleti beszámolója szerint a Talgónak tetemes, a 350 millió eurót meghaladó hitele volt, ugyanakkor a megrendelésállománya is rendkívüli, olyannyira, hogy a megrendelt vasúti járműveket csak jelentős késéssel képes leszállítani az üzemeltetőknek. A vasútijármű-gyártó ipar jelenlegi konjunktúrája, az Európai Unió a vasút helyzetbe hozását célzó intézkedései is azzal kecsegtetnek, hosszú távon megéri befektetni a szegmensbe.

Egy nagy megrendelés is a küszöbön lehet, a német Flix Train rendelne annyi vonatot, aminek legyártásához a Talgónak jól jönne a dunakeszi és szolnoki gyártóbázis. A DJJ-nek ez azért is jönne jól, mert egy méretes egyiptomi megrendelés hamarosan kifut (Egyiptomba a Talgo is bedolgozott).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!