Durván megugrott a közautó-használók száma tavaly

2024. február 15. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

25-30 százalékkal többen használták az autómegosztó szolgáltatásokat 2023-ban az előző évhez képest, közölte a Jövő Mobilitása Szövetség. Budapesten három szolgáltató van jelen, a GreenGo, a Wigo és a Mol Limo. Indulásuk óta a felhasználók több mint 70 millió kilométert tettek meg az autóikkal. A három szolgáltatónak együttesen közel 1500 autója és 100 ezer regisztrált ügyfele van.

A szövetség közleménye szerint a carsharing azoknak éri meg elsősorban, akik aránylag kevés kilométert tettek meg évente, viszont az autófenntartási költségek növekedésével ma már akár évi 18 000 kilométernél is igaz lehet ez.

Ahogyan a most közölt adatok is mutatják, egyre többen egyre többet használják az akár 5-10 perces utakra is igénybe vehető carsharinges autókat, a közösségi autózás aranykora mégsem jött még el a magyar fővárosban. A közautók körülbelül 10-15 ezernyi autót váltanak ki a budapesti utakon, ugyanakkor az elmúlt években 50 ezerrel nőtt az újonnan vásárolt autók száma, és a forgalom is nagyobb lett a fővárosban.

Tavaly felmerült a kormány részéről, hogy az önkormányzatok külön parkolóhelyeket jelölhessenek ki a carsharing számára, akár a lakossági parkolóhelyek kárára is. A törvényjavaslatból végül nem lett semmi, mert a szavazás előtt kivették a módosítások közül.

Kifejezetten carsharinges parkolóhelyekre azért lenne szükség, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a nehézkes parkolás az autómegosztó szolgáltatások terjedésének egyik legfőbb gátja. Elsősorban a belvárosi kerületekben jönnék jól az ilyen típusú parkolóhelyek. A parkolási helyzetre is visszahatna, ha minél többen használnák a carsharinget, mert a saját használatú autókhoz képest a megosztott autók sokkal kevesebbet állnak, vagyis kevesebb parkolóhelyet foglalnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!