Már 1600 helyen találkozhatunk a MOHU automatáival, csak egyelőre nincs mit visszaváltani

2024. február 7. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint kétezer visszaváltó-automatát helyeztek ki országszerte, de még mindig kevés a betétdíjas csomagolás a boltok polcain. Ördög Nórával és Till Attilával fogja népszerűsíteni a szelektív hulladékgyűjtést a vállalat – derült ki a Mol MOHU sajtótájékoztatóján.

A új automaták 1600 üzlethelyiségben álltak üzembe, de egyelőre teljesen kihasználatlanok. Mivel az italgyártók június végéig kaptak haladékot a betétdíjas csomagolásra való átállásra, egyelőre nem igazán tudunk mit beléjük dobni.

A nagyobb üzletekben már korábban is találkozhattunk olyan gépekkel, amelyek a többutas, azaz újratölthető, jellemzően üvegből készült csomagolásokat váltották vissza. A MOHU automatái szétzúzzák a bedobott csomagolásokat, ezért elsősorban az egyutas (azaz újrahasznosítható, de nem újratölthető) palackok kezelésére készültek, így a régi, többutas üvegeket visszaváltó automatákat továbbra is kint maradnak majd a boltokban.

A MOHU gépeit ennek ellenére az üzlet külön kérésére egy plusz modullal lehet felszerelni, amitől a többutas csomagolásokat is tudja majd kezelni. Ezt már több automatánál is kipróbálták, így Szabó Szilvia, a MOHU anyagáram vezetője szerint míg januárban csak néhány száz egyutas palackot vittek vissza, addig ugyanez a többutas üvegek esetében több tízezer volt. Nem is meglepő, Szabó szerint

a várható húszezer termékből egyelőre csak 800-at regisztráltak a gyártók a MOHU betétdíjas rendszerében. A vállalat szerint április környékén már megjelennek az első egyutas, 50 forintos palackok is.

Miután bedobunk egy palackot az automatába, választanunk kell, mit szeretnénk kezdeni a betétdíj összegével. A korábban említett három opcióból még csak kettő elérhető: beválthatjuk a betétdíjat egy utalványra, amit abban az üzletben tudunk levásárolni, ahol az automata is van, vagy jótékonysági célokra ajánlhatjuk fel. Ha az utóbbit választjuk, 2024-ben a gyermekegészségügy fogja kapni az ide befolyó összeget. Azon belül a Semmelweis Egyetem gyermekklinikája, valamint a Heim Pál és a Beteshda gyermekkorházak.

A harmadik opciónál a MOHU visszautalta volna a számlánkra a bedobott palack betétdíját, de ez egyelőre nem elérhető.

Ide gyűjtik a palackokat a MOHU nagyobb visszaváltó-automatái
Ide gyűjtik a palackokat a MOHU nagyobb visszaváltó-automatái

A törvény szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb üzletbe kötelező volt MOHU-automatát telepíteni, de a vállalat most további, kisebb boltok és vendéglátóhelyek csatlakozását is várja. Mivel nem mindenhova férnek be a cég automatái, indul egy kézi visszaváltó rendszer is, ahol a boltos a telefonjával tudja beolvasni a betétdíjas csomagolásokat, és ahova már most is jelentkezhetnek a kereskedők.

Ördög Nóra és Till Attila nagykövetként fogja segíteni a MOHU-t a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésében.

2024 januárjában startolt el országosan a MOHU visszaváltórendszere. Minden műanyag, fém és üveg alapú, 1 deciliter és 3 liter űrtartalom közé eső egyszer használatos palacknál 50 forint betétdíjat kell majd fizetnünk. Az 50 forintunkat csak akkor kapjuk vissza, ha az üres palackot bedobjuk a MOHU egyik automatájába. A betétdíjas palackok a gyártóknak adott haladék miatt jó eséllyel csak a június végi határidőt megelőző időszakban fognak nagy mennyiségben a boltokba kerülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!