A munkahelyekre is eljuthatnak az új visszaváltó automaták

2024. január 15. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Január 1-jén elindult a MOHU visszaváltási rendszere Magyarországon, igaz, a betétdíjas palackok többségével egyelőre még nem találkozhatunk, mivel az italgyártóknak július 1-jéig van idejük átállni a betétdíjas csomagolásokra.

A 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben és az 1000 főnél népesebb településeken kötelező volt ilyen automatákat állítania a vállalatnak, így ezek egy része már működésbe is lépett. A MOHU a januári indulásra még csak kétezer automatával készült, de júliusig 5-6 ezerre szeretnék felvinni ezt a számot, ehhez pedig önkéntes alapon cégek és munkahelyek csatlakozását is várják. De melyek azok a vállalatok egyáltalán, ahol igényelhetnek ilyen automatákat?

Megkeresésünkre a MOHU elmondta, hogy alapvetően azokat a helyeket fogják előnyben részesíteni, ahol italterméket is forgalmaznak, mivel így ott tudjuk levásárolni vagy készpénzre váltani a betétdíjért cserébe kapott vouchert – amennyiben ezt az opciót választjuk a visszautalás vagy a jótékonykodás helyett.

Emiatt egy munkahely esetében az ott található büfével vagy étteremmel, míg egy bevásárlóközpontban az ott lévő élelmiszerüzlettel vagy ételudvarral lesz a legcélszerűbb egyeztetni az automaták igénylésével kapcsolatban, mivel velük tudnának később pénzügyileg is elszámolni a voucherekről. Az automatákat ingyen adják az üzemeltetőknek, akik a gépekkel kapcsolatos napi feladatokért cserébe kezelési díjat kapnak a visszaváltott palackok után.

Nem kap majd minden jelentkező visszaváltó automatát, az önkéntes csatlakozási igényeket először a MOHU bírálja el, és alacsony visszaváltási forgalom (havi 8-10 ezernél kevesebb), valamint a környéken már megtalálható sok másik visszaváltó pont miatt akár el is utasíthatják az igénylést. Az áprilistól induló, automata nélkül működő kézi visszaváltó pontoknál viszont nem lesz elvárás a havonta visszaváltott üvegekkel kapcsolatban.

A kormány szabályozása értelmében legkésőbb július 1-jétől betétdíjat kell majd fizetni minden egy deciliternél nagyobb és három liternél kisebb, üveg-, műanyag- vagy fémalapú palack vásárlásakor (kivéve a tejalapú termékeknél). A betétdíj az egyszer használatos palackok esetében 50 forintba fog kerülni, míg a többször használatos, általában üvegalapú csomagolások esetében a gyártó által lesz meghatározva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!