Minden, amit a januárban induló visszaváltási rendszerről tudni érdemes

Legfontosabb

2023. december 9. – 11:38

Minden, amit a januárban induló visszaváltási rendszerről tudni érdemes
A Mol Hulladékgazdálkodási (Mohu) Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatája – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2024. január 1-jétől a boltok betétdíjat fognak felszámolni az italosüvegekre, amit csak akkor kapunk vissza, ha a palackokat elvisszük egy visszaváltópontra. A rendszert a Mohu, a Mol leányvállalata fogja üzemeltetni, és egyelőre rengeteg kérdés kering körülötte, ezért szakértők segítségével utánajártunk, hogyan működik majd a visszaváltás a gyakorlatban.

Milyen termékeknél kell majd betétdíjat (visszaváltási díjat) fizetnünk?

Csak azokra az italtermékekre vonatkozik majd az új szabályozás, amelyek vagy fogyasztásra készek, vagy koncentrátumok, a csomagolásuk pedig műanyagból, fémből vagy üvegből készült, és 0,1 és 3 liter közé esik az űrtartalmuk. Vagyis ebbe a kategóriába esnek a sörösdobozok és az üdítőitalos palackok is. Az egyetlen kivételt ez alól a tej és a tejalapú italok jelentik, ezeknél továbbra sem lesz betétdíj, ahogy a papíralapú csomagolásoknál, például gyümölcsleveknél sem. Fontos, hogy a szabályozás csak italokra vonatkozik majd, ezért az olyan folyékony, üvegben tárolt, de nem ivásra szánt termékeknél, mint a tésztaszószok, nem kell betétdíjat fizetni.

Hány forint lesz a betétdíj?

A legtöbb italnál 50 forint, mivel ezek csomagolását csak egyszer lehet használni, mielőtt azt újrahasznosítanák. Emellett találkozhatunk az úgynevezett „többutas” csomagolásokkal is, ilyenek például bizonyos borosüvegek, a legtöbb félliteres, üveges sör vagy egyes szörpök üvegei. Ezek jellemzője, hogy újratölthetők, így nem kell egy használat után összezúzni őket, általában üvegalapúak, és sokszor már most is betétdíj van rajtuk. Az ilyen csomagolásoknál a gyártó mondja meg, hogy mennyi legyen a betétdíj, így 50 forintnál több és kevesebb is terhelheti majd őket. Külön nehézség viszont a többutas csomagolásoknál, hogy ezeket nem lehet majd minden automatában visszaváltani, csak ott, ahol forgalmazzák az adott terméket. A nagyobb áruházak többségét viszont olyan gépekkel fogják felszerelni, amelyek az ilyen üvegeket is visszaveszik.

Tehát pénzt nyerünk, ha visszavisszük az üvegeket?

Így is mondhatjuk, a szakértők közül néhányan egyfajta ösztönzőként, mások inkább büntetésként jellemezték a betétdíjat, ami arra motivál minket, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetünket. Pluszba maximum akkor kerülünk, ha a mások által megvásárolt termékek palackjait váltjuk vissza.

Mi lesz az olyan üvegek betétdíjával, amiket nem váltanak vissza?

A visszaváltórendszer a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy először a gyártó fizeti ki az üvegén lévő betétdíj összegét a Mohunak, majd rögtön be is hajtja, amint egy forgalmazó megveszi a termékét. Aztán a bolt is a betétdíjjal együtt vásárolja meg a gyártótól vagy a nagykereskedőtől a terméket, amelyet végül nekünk is a betétdíjjal együtt értékesít – így a betétdíj valódi összege tulajdonképpen a Mohu számláján várakozik, amíg az üveg végigér a teljes ellátási láncon.

Ebből következik, hogy a vissza nem vitt üvegek betétdíja a rendszer üzemeltetőjénél, a Mohunál marad majd. Így minden vissza nem váltott palackon 50 forintot nyer a vállalat, amit a rendszer működtetésére kell fordítania.

Akkor továbbra is gyűjthetem a szelektív kukába a palackokat?

Az így gyűjtött italosüvegek újrahasznosítása természetesen most sem szűnik meg, de ez esetben elveszítjük a betétdíjat. Külföldön egyébként kísérleteznek már a DDRS, azaz a digitális visszaváltórendszerekkel is, van olyan, ahol például az üveg vonalkódját lefotózva, majd a flakont otthon a szelektívbe dobva is visszakaphatjuk a pénzünket. Az általunk megkérdezett szakértők között nem volt egyetértés arról, mennyire hatékonyak az ilyen rendszerek.

Hogy fog kinézni a visszaváltás?

Ha szeretnénk visszakapni a betétdíj összegét, a palackokat be kell dobnunk egy visszaváltó automatába. Nagyon fontos, hogy a korábbi, otthoni szelektív gyűjtéssel ellentétben a flakonokat nem szabad majd összenyomni, mert akkor a gép nem fogja felismerni őket, és nem kapjuk vissza a pénzünket.

Milyen formában kapom vissza a pénzemet?

Három választási lehetőséget fog felajánlani nekünk a gép:

  • egy mobilalkalmazás segítségével visszautalják a számlánkra a betétdíjat;
  • attól függően, hol van az automata, egy utalványt is felajánlhatnak nekünk a betétdíj összegével, amit utána levásárolhatunk a boltban;
  • a pénzt jótékony célokra adományozhatjuk, ez a rendszer kezdetén a gyermekegészségügy lesz, bár azt nem tudni egyelőre, ez konkrétan melyik szervezetet jelenti majd.

Jó, jó, de hol lesznek ezek az automaták?

A rendelet szerint visszaváltó automatákat a Mohunak minden 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletbe, és minden 1000 főnél népesebb településre kell telepítenie. Ez a Mohu szerint országszerte körülbelül kétezer automatát jelent a rendszer indulásakor, de önkéntes alapon mások csatlakozását is várja a cég.

Szabó Szilvia, a Mohu gyártói felelősségi rendszerek vezetője a palackok visszaváltására szolgáló Mohu-automaták sajtóbemutatóján – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Szabó Szilvia, a Mohu gyártói felelősségi rendszerek vezetője a palackok visszaváltására szolgáló Mohu-automaták sajtóbemutatóján – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

És ha nincs a közelemben se nagy település, se áruház?

Több szakértő is kifogásolta, hogy a kis településen élőknek az új rendszerben akár fél órát kell autózniuk egy visszaváltópontig, így lehet, hogy nem is éri meg nekik visszavinni az üveget.

Ezt a Mohu pályázattal szeretné megoldani, amelyhez a 400 négyzetméteresnél kisebb üzletek, benzinkutak csatlakozását is várják majd – ezeknek ez érdekük is lesz, hiszen ha valaki hozzájuk viszi vissza üvegét, valószínűbb, hogy ott vásárolni is fog.

És ha nem fér be a boltba az automata?

Az ilyen kisebb üzletek is csatlakozhatnak majd, itt a boltosnak kell egy telefonos applikációval lecsipogtatni az üvegeket, amiket aztán a Mohu átvesz tőlük. A cég tervei szerint így a nagy júliusi átállásra már 5-6 ezer visszaváltópont is lehet az országban.

Januárban vagy júliusban indul a rendszer?

Ugyan a visszaváltás hivatalosan január 1-jétől működik, a gyártóknak július 1-jéig adtak haladékot, hogy átálljanak az új rendszerre, és az italaikat a betétdíjas csomagolásokban kezdjék árulni. Így júliusig még olyan italokkal is találkozhatunk, amelyekre nem kell betétdíjat fizetni.

Tehát ugyanaz az üdítő kétféle csomagolásban lesz a polcon?

Mivel a gyártóknak nem kötelező még januártól a váltás, a legtöbben valószínűleg kivárnak, és nyáron fognak csak a betétdíjas csomagolásokra átállni, így addig ezeket a termékeket betétdíj nélkül tudjuk majd vásárolni. Így a januári induláskor esélyesebb, hogy még csak elvétve fogunk a polcokon betétdíjas termékekkel találkozni.

De akkor honnan tudom, hogy betétdíjas-e a csomagolás?

Könnyű lesz felismerni a visszaváltható üvegeket, mivel a gyártóknak egy kis címkét kell majd elhelyezniük a terméken, ami azt is jelezni fogja nekünk, hogy a palack egy-, vagy többutas csomagolású-e. Emellett pedig a boltoknak is kötelező lesz a számlán külön sorban feltüntetni, ha egy üvegen volt betétdíj.

Akkor a kocsmákban is betétdíjat kell majd fizetnünk?

Az Energiaügyi Minisztérium a megkeresésünkre elmondta, hogy a szórakozóhelyeknek nem kell majd a betétdíjat felszámolniuk a helyben fogyasztó vendégeknek. A kocsmákban már korábban is találkozhattunk az újratölthető üvegeken betétdíjakkal, amit a vendéglátós saját kárára elengedett, annak reményében, hogy úgyis ott hagyjuk az üveget – ezekben most sem lesz változás.

A cikk megírásában Szabó György (Humusz Szövetség), Horváth Dániel (Andersen Adótanácsadó Zrt.), Nagy Miklós (Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség) és dr. Kurdi Róbert (Pannon Egyetem) volt a segítségünkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!