Áprilistól indulhat az eldobható palackok kézi visszaváltási rendszere a kisboltokban

2023. december 5. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő április 1-jétől magyar szakemberek által kifejlesztett mobil rendszer teszi majd lehetővé, hogy a kötelező visszaváltási rendszerhez önként csatlakozó kisboltokban begyűjtsék a fémdobozokat, PET-palackokat és üvegeket – írja az MTI.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. terveiről a vállalat gyártói felelősségi rendszerek vezetője beszélt, Szabó Szilvia emlékeztetett: januártól új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon – a részletekről itt írtunk –, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz. Vásárláskor palackonként egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszavitte a palackot.

A 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben kötelező visszaváltó automatát üzemeltetni, ezt a MOHU biztosítja. Azoknak a 200 és 400 négyzetméter közötti üzleteknek, akik csatlakoznak szintén az automata visszaváltást javasolják. A kisebb üzleteknek viszont már gazdaságosabb a kézi visszaváltás, majd a hulladék mobil begyűjtése.

Már több száz üzlet jelezte önkéntes csatlakozási szándékát, velük most kezdenek szerződést kötni; a MOHU célja, hogy legalább 4000 kézi visszaváltó pont jöjjön létre, de ez akár 8000 is lehet

– mondta Szabó Szilvia. A csatlakozásának egyébként nincsenek költségei, sőt a boltok még kezelése költséget is kapnak a visszaváltott palackokért. Vida Péter, a magyar Returmatic Solutions Zrt. ügyvezetője arról beszélt, hogy az általuk kifejlesztett mobil visszaváltó, valamint feldolgozó berendezés leegyszerűsítve egy teherautó és a visszaváltó automaták kombinációja, ami lehetővé teszi, hogy akár a legkisebb falvakba is eljussanak. Jelenleg tesztelik a rendszert, és folyamatban van 83 mobil berendezés gyártása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!