Üzemen kívül helyezték a visszaváltó automatát, ami portugál címkét adott ki, miután rossz palackot dobtak bele

2024. január 4. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Egy frissen telepített, de üzembe még nem helyezett üvegvisszaváltó szokatlan akcióba kezdett a Pasaréti téri Aldiban: olyan cetliket nyomtatott, amelyeken portugálul szerepelt az üvegekért kapott összeg, ráadásul euróban. Azonban nem a rendszerben és nem is feltétlenül az automatában volt a hiba, ugyanis nem szabad bármilyen üveget bedobni az új automatákba – számolt be erről a Qubit.

Aki azt gondolta, hogy nyerhet azzal, hogy euróban kapta meg az üvegek árát, tévedett: az üvegvisszaváltó csak a portugál Continente üzletlánc boltjaiban levásárolható cetliket nyomtatott. A Qubit csütörtökön azt írta, hogy az önhibáján kívül renitens eszközt üzemen kívül helyezték.

Frissítés: Az Aldi azt közölte a Telex-szel, hogy az internetkapcsolat hibája miatt bizonyos helyszíneken nem telepítődött a január 1-i induláshoz szükséges központi szoftver. Ennek híján több gép gyári beállítással indult el, ezért fordulhatott elő, hogy a berendezés elfogadta a palackokat és nem magyar nyelvű bizonylatot nyomtatott. Helyes működés esetén a gépek az el nem fogadható palackokat egyszerűen visszaadják a vásárlónak. A hibásan működő gépeket üzemen kívül helyezték a javítás idejére. Az Aldi azt írta, hogy a gépek csak tesztkuponokat tudnak nyomtatni, Portugáliában nincs is még DRS-rendszer.

Bár a visszaváltót Magyarországon vásárolt üvegekkel és sörösdobozokkal tesztelték, az automatába csak az a palack dobható be, ami után már fizettek visszaváltási díjat – figyelmeztetett az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) egy szerdai közleményében. Tehát bár fizikailag be lehet dobni a régi üvegeket is az automatába – erre a gép reagál is –, valójában ez tilos.

„A visszaváltó berendezésekbe olyan palackot bedobni, mely nem felel meg a követelményeknek, a beüzemelést követően is károkat okozhat”

– írta az OKSZ. A visszaváltó berendezés egyébként ellenőrzi majd, elfogadható-e a bedobott italcsomagolás és utalványt csak a szabályoknak megfelelő palackok után ad. Nagy segítség, hogy a palackon szerepelniük kell ezeknek a piktogramoknak:

Forrás: MOHU / Képernyőkép
Forrás: MOHU / Képernyőkép

A Pasaréti téri Aldiban viszont egyelőre úgy orvosolták a problémát, hogy leragasztották az üvegvisszaváltó nyílásait, és kiírták, hogy az eszköz üzemen kívül van. Az OKSZ felhívta a figyelmet, hogy a visszaváltó automatákat a berendezés gyártója, az arra feljogosított telepítési csapatok végzik (ez nem a kereskedők feladata). „A telepítések, a szükséges informatikai beállítások és az elengedhetetlen tesztelések, próbaüzemelések még nem zárultak le, mindez a berendezéseket szállító gyártók leterheltségétől függ” – írták.

Bár a visszaváltás hivatalosan január 1-jétől működik, a gyártóknak július 1-jéig adtak haladékot, hogy átálljanak az új rendszerre, és az italaikat a betétdíjas csomagolásokban kezdjék árulni. A betétdíjas termékekről és a visszaváltás menetéről itt foglaltuk össze a legfontosabb információkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!