Kevesebb utcai vásárt akarnak a belvárosi üzlettulajdonosok, mert azok elveszik a vevőiket

2024. január 29. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 30 százalékos bevételkiesést is okozhatnak az utcai vásárok a belvárosi boltoknak, állítják az üzlettulajdonosok. Az Rtl.hu információi szerint több tucat üzlet tulajdonosa fogott össze annak érdekében, hogy véget vessenek a szinte egymást érő vásároknak az V. kerületi Erzsébet téren. A környékbeli boltokat üzemeltetők szerint az időszakos utcai vásárok túl sok vevőt vonzanak el, és mire a vevők megérkeznek hozzájuk, jó eséllyel kevesebbet fognak költeni, ha egyáltalán vesznek valamit.

„Mire ideérnek a vevők, már megvettek mindent, amit akartak. Ettek-ittak, és a kezükben van a szuvenír is. Nekünk az épületek aljában állandó boltjaink vannak, amelyek fenntartása nagyon drága. Minden hónapban fizetjük a bérleti díjat, az adót, az alkalmazottak fizetését, erre szinte egész évben elénk tesznek olyan utcai árusokat, akik gyakorlatilag ugyanazokat a termékeket árulják, mint mi” – mondta az egyik névtelenséget kérő üzlettulajdonos, aki hozzátette:

„Mi nem azt szeretnénk elérni, hogy egyáltalán ne legyen utcai vásár Budapest belvárosában. Erre igenis szükség van, jó a hangulata, és ha bizonyos keretek között működik, akkor a mi forgalmunkra is jó hatással van. Mi csak azt szeretnénk, ha a rendezvények időtartama nem lépné át a rendeletben meghatározott kereteket.”

Egy rendelet szerint húsvétkor, advent idején, karácsonykor és szilveszterkor, valamint egy választható időpontban 20-20 napig lehet utcai árusítással is járó rendezvényeket tartani. Az események elnevezése és jellege rendkívül fontos, ugyanis a 80 napos korlátozás csak a rendeletben szabályozott közterületi értékesítésre vonatkozik, az egyéb alkalmi rendezvényekre nem.

Az Erzsébet téri terület tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által kiadott adatokból az látszik, hogy 2023-ban legalább 140 napra kötöttek szerződést abból a célból, hogy valamilyen vásárt tartsanak a téren. Az MNV az Rtl.hu megkeresésére közölte, hogy a megkötött szerződésekben mindig rögzítik, hogy a vállalkozó felelőssége a szükséges engedélyek megszerzése, és mivel a vagyonkezelő nem hatóság, így a szabályok betartását nem tudják ellenőrizni. Megjegyezték, hogy az V. kerület jegyzője arról tájékoztatta őket, hogy ha egy esemény alkalmi rendezvény, akkor nem minősül a rendeletben szabályozott közterületi értékesítésnek, így azt nem is kell bejelenteni a hatóságnál.

Sélley Zoltán, az V. kerület jegyzője azt közölte, hogy a kereskedők a jogszabályban meghatározott időtartamra jelentették be közterületi értékesítést, és ezt alátámasztja a kerület nyilvántartása is. Ennek alapján az V. kerületben a vásárok nem lépték túl a jogszabályban meghatározott időtartamot. A jegyző hozzátette: ha az Erzsébet téren alkalmi rendezvényt tartanak, az nem bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység (kivéve: alkalmi vendéglátóhely), ezért a kerületnek hivatalosan nem is lehet arról tudomása, hogy az mettől meddig tart, ki a szervezője és hogy mi a rendezvény elnevezése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!