Nagy Márton államtitkára visszaszólt az MNB-nek, miután tévesnek nevezték egyik intézkedésüket

2024. január 25. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik az üzengetés a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tárcája között. Az MNB két ügyvezetője téves és ad hoc intézkedésnek nevezte Nagy Márton egyik javaslatát, amire azzal reagált Lóga Máté államtitkár, hogy „a szakmai vita hasznos, de csak akkor, ha az a probléma gyökerére, és annak megoldására irányul.” A Portfolión megjelent válaszában az államtitkár úgy fogalmaz, hogy az MNB szakértői fókuszt tévesztettek és nem a probléma gyökerére koncentráltak.

De miről is szól a vita az MNB és a minisztérium között? „A monetáris transzmisszióba történő ad hoc beavatkozások nem segítik a magyar gazdaság stabil, fenntartható növekedési pályára állását: a BUBOR leváltására tett javaslat is téves út” – ezzel a címmel jelentetett meg tanulmányt a jegybank két igazgatója, Banai Ádám és Kuti Zsolt. Az írással arra reagáltak, hogy pár napja a Nemzetgazdasági Minisztérium két elemzője felvetette, a jövőben a hitelkamatok csökkentése érdekében módosítani lehetne a referenciakamatokat a jelenlegi BUBOR-kamatról a diszkontkincstárjegy-hozamra. A változás következményeként a hitelek törlesztőrészletei jelentősen csökkennének, ami a vállalkozásoknak nagy előnyt jelentene, a bankoknak viszont rengeteg pénzbe kerülne.

A jegybank vezetői a tanulmányban arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben a kormány túl korán hirdet győzelmet az infláció felett, akkor az infláció meglepően gyorsan képes lehet újból visszatérni. „A hazai gazdaságpolitika azzal tud a legtöbbet tenni a gazdasági növekedés újraindításáért, ha kitartóan a stabilan alacsony inflációs közeg visszaállítására és megőrzésére helyezi a hangsúlyt” – írták.

Szerintük az elmúlt másfél év fontos tapasztalata, hogy a monetáris transzmisszióba történő beavatkozások több kárt okoztak a gazdaságnak, mint amennyi előny származott belőlük. „A legtöbb esetben csak a piaci bizonytalanság nőtt, aminek súlyos ára volt. Nem lenne ez másként a héten felröppent új ötlet, a banki referenciahozamok BUBOR-ról diszkontkincstárjegy hozamra történő lecserélése esetén sem” – állapították meg.

Az MNB igazgatói szerint egy ilyen változtatás hosszabb távon drágábbá, illetve nehezebben elérhetővé tenné a gazdaság újraindításához szükséges piaci alapú hiteleket. „Olyan téves intézkedések, ad hoc ötletek – mint most a BUBOR lecserélésével kapcsolatos tervezet – károsan csökkentik a gazdaságpolitika mozgásterét, és nehezítik a hosszabb távú célok elérését. Ezek helyett hagyjuk inkább türelmesen kibontakozni a kedvező tendenciákat, így sokkal erőteljesebb lesz azok hosszú távú eredménye” – írták a tanulmány szerzői.

Ezzel szemben a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára azt állítja, hogy az MNB nem képes megfelelően kezelni a transzmissziós csatornákban tapasztalt zavarokat. Lóga Máté szerint az MNB nem kezelte a BUBOR-kamat és a diszkontkincstárjegy-hozam közti különbséget, ami torzította a hitelpiacot és többletköltséget okozott a bankok ügyfeleinek.

Nagy Márton gazdasági miniszter és Matolcsy György jegybankelnök rivalizálásáról, és az egymással szembemenő pénzügy- és gazdaságpolitikai döntéseikről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!